Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nerbrunnet gym tidigare kritiserat

Annons

Det gym i Stockholm som på torsdagen totalförstördes i en brand har tidigare kritiserats för brister i brandsäkerheten.

I september 2002 gjorde Stockholms brandförsvar en kontroll på gymmet Energiverket vid Hornstull. Och på flera punkter fick ägaren kritik. I besiktningsprotokollet som TT har tagit del av anmärks bland annat på att utrymningsvägarna är fulla av bråte, att det saknas rökdetektorer i solariedelen och att brandlarmet inte hördes överallt i lokalerna. Flera av bristerna åtgärdades senare men på två punkter finns inga åtgärder antecknade. Det gäller bland annat det bristande larmljudet.

Den andra anmärkningen som inte åtgärdades, enligt protokollet, är bristande skyltning om nödutgångar. Och just på gymmet kan det ha varit mycket viktigt. Johan Bergman, som själv tränade när branden utbröt, berättade på torsdagen för TT att det var mycket svårt att hitta ut.

Enligt Anders Bergqvist var det ren tur att ingen omkom i branden.

Sju personer, varav två brandmän och en ambulanssjukvårdare, skadades i branden som började i ett solarium. Branden var svårsläckt och den kraftiga rökutvecklingen gjorde att de boende i huset fick evakueras. Under fredagen genomförs en teknisk undersökning på platsen. Om det visar sig att ägaren har slarvat med säkerheten kan det bli ett juridiskt efterspel.

TT har förgäves sökt gymmets ägare för en kommentar.

TT

Mer läsning

Annons