Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nepals hov mindre kungligt

Annons

Livet hårdnar för Nepals kung Gyanendra. Personalstyrkan vid det kungliga hovet i Katmandu kommer att minskas rejält, meddelade landets regering på torsdagen.

Beslutet är ytterligare ett bakslag för monarken, som i fjol vek sig för folkliga protester och lämnade tillbaka makten till de politiska partierna. Ett år tidigare hade han sparkat landets regering och själv axlat dess befogenheter.

Bland de hundratals hovanställda som nu får se sig om efter andra tjänster finns tjänare som brukade plocka blommor till kungafamiljens bönestunder, hovfotografer, kontorister, sekreterare, kamrerer och drottning Komals hårfrisörskor.

När Gyanendra gav upp sitt envälde var Nepals nya styrande regeringsallians snabb att beröva honom de flesta maktbefogenheterna, bland annat befälet över landets mäktiga armé. Han förlorade också posten som statschef och ålades att börja betala skatt.

Regeringen planerar också att nationalisera den egendom som kungen samlat på sig sedan han äntrade tronen 2001, tillade ministern.

Premiärminister Girija Prasad Koirala har tidigare förordat en mer ceremoniell roll för kungen i det starkt religiösa landet. Men i veckan uppmanade han Gyanendra att avgå med motiveringen att både han och kronprins Paras har förlorat all trovärdighet.

TT

Mer läsning

Annons