Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nepalrebeller uppmanas fria barn

Annons

Nepals före detta maoistgerilla uppmanas av människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) att släppa sina tusentals barnsoldater fria nu när den har övergått till politiken.

Den tidigare fruktade gerillan skrev på ett fredsavtal i november och tog plats i såväl det provisoriska parlamentet som i regeringen.

Av gerillans 31|000 krigare som nu vistas på 28 FN-bevakade förläggningar beräknas mellan 6|000 och 9|000 vara barn under 18 år, enligt HRW.

"Det finns ingen ursäkt för att låta barn tvina bort på en förläggning månad efter månad. Enligt villkoren för Nepals fredsavtal bör dessa barn omedelbart släppas fria så att de kan ingå i rehabiliteringsprogram och komma tillbaka till skolan och sina familjer", skriver organisationens taleskvinna i barnfrågor, Jo Becker, i ett uttalande.

Förra veckan skulle FN påbörja kontrollerna av gerillan för att se om barn fanns med bland rebellerna och om nya krigare rekryterats efter det att fredsprocessen påbörjades förra året.

Men enligt FN hindrades kontrollen av maoisterna som först vill ha mer pengar för att förbättra förhållandena på förläggningarna. Bland annat vill de ha bättre tillgång till vatten och elektricitet.

TT

Mer läsning

Annons