Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till slutbud i kabinkonflikt

Annons

HTF säger nej till medlarnas slutbud i kabinkonflikten. Det ökar risken för en flygstrejk från och med fredag.

Fackförbundet har varslat 800 kabinanställda på SAS i Sverige om strejk från klockan 05.00 på fredagsmorgonen. SAS har svarat med att varsla om lockout från den 28 maj.

Enligt HTF:s förhandlingschef Tommy Mases har SAS varit ovilligt att förhandla och ovilligt att lyssna till argument.

"De är inte beredda att ge oss någonting som garanterar förbättringar i våra kabinanställda medlemmars arbetsmiljö. Det bud vi har fått är ett bevis på detta. Nu måste SAS komma till förhandlingsbordet med konstruktiva förslag och bidra till att lösa konflikten", skriver han i en kommentar.

HTF kräver förbättringar i arbetsmiljön, att SAS genomför sina uppgifter med egenanställd personal och att heltidsanställning ska vara norm.

"Medlemmarna måste också bli rättvist behandlade vid schemaläggning med mera", skriver fackförbundet.

För att strejken inte ska orsaka störningar under semesterperioden har HTF gett SAS en generell dispens som innebär att medlemmarna arbetar som vanligt under perioden 11 juni_12 augusti.

Än är det inte säkert att det blir strejk:

HTF:s nej handlar inte om den erbjudna lönen.

SAS accepterade däremot medlarnas slutbud.

"Genom att avböja medlarnas slutgiltiga bud kan jag inte annat än konstatera att HTF önskar att strejka kring frågor där SAS Sveriges kabinanställda redan har samma eller bättre villkor än våra svenska konkurrenter", skriver Anders Ehrling, vd för SAS Sverige i ett pressmeddelande.

"Vi är öppna för att finna lösningar som ändrar i tjänstgöringsvillkoren och/eller lön. Men detta förutsätter att vi håller oss inom den ram på 10,2 procent som HTF själva har definierat för årets avtalsrörelse", fortsätter Anders Ehrling.

För Anders Ehrling börjar tiden nu rinna ut.

Om konflikten bryter ut kommer SAS att kunna fortsätta att flyga till USA och Kina samt även till London City.

TT

Mer läsning

Annons