Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till riktnummer

Annons

Kommunalrådet i Ludvika, Maria Pettersson, var ordförande i MittDalarna när brevet skickades till Post- och telestyrelsen den 9 november 2006.

Syftet var att stärka bilden av ett MittDalarna.

-Det handlar om att man pratar om regionen som en helhet, helt enkelt. Det skulle innebära rent ekonomiska fördelar annars är det ingen djupare mening. Om man klarade av att göra av alla Stockholmskommunerna till ett 08-område, varför skulle man inte kunna göra ett område av Mittdalarna, säger Maria Pettersson.

I dag utgör det ett också problem när det inom en kommun finns olika riktnummerområden, som exempelvis Fredriksberg i Ludvika kommun där man har eget riktnummer.

Flera skrivelser sändes in till PTS och i slutet på december kom svaret på frågan om gemensamt riktnummerområde.

PTS ställer sig inte positiv till ändring av riktnummerområdesgränser. I liknande ärenden har man hänvisat till de kostnader en förändring skulle innebära.

I det här fallet hänvisar PTS till att en ändring berör samtliga som finns eller administrerar inom det område som ska flyttas. Det blir också tekniska omdisponeringar för operatörerna i nätet som varierar i storlek beroende på området.

Samtidigt har utvecklingen på området för elektronisk kommunikation skett snabbt, inte minst med olika varianter av IP-baserad telefoni, och flera sådana tjänster tillåter nodamitet, det vill säga att slutanvändaren kan använda sin tjänst från olika platser.

Bo Martinsson, avdelningen för marknadsfrågor hos PTS, avslutar sitt svar med att ge utvecklingsbolaget ett litet hopp:

-På sikt kan telefonnumrens geografiska betydelse minska och det finns skäl att införa en annan struktur för nummerplanen. Men en förändring tar flera år att genomföra. PTS ser fördelar med att ta ett helhetsgrepp för hela Sverige istället för att justera områdesgränser på olika platser i Sverige.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons