Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till ny granskning i Vetlanda

Annons

Varken JO eller JK kommer att granska socialtjänsten i Vetlanda. Båda hänvisar till att hanteringen av familjen där en flicka blev våldtagen av sin pappa utreds av andra myndigheter.

Justitieombudsmannen (JO) har fått in 50 anmälningar efter tv-reportaget om familjen. De riktas främst mot kommunens socialnämnd, men även mot enskilda tjänstemän och nämndpolitiker. Flera av dem som lämnat in klagomålen menar att de ansvariga gjort sig skyldiga till tjänstefel.

Beslutet att avstå från en granskning bygger på att JO "inte utreder klagomål som rör förhållanden som redan har granskats eller utreds i annan ordning".

Justitiekanslern Göran Lambertz hänvisar i sin tur till att "klagomålen redan har övervägts av JO", och vidtar därför ingen åtgärd.

I höstas gjorde länsstyrelsen i Jönköping en granskning av kommunens handläggning i ärendet. Resultatet blev att man riktade allvarlig kritik mot socialnämnden, för att den inte utrett flickans hemförhållanden trots att anmälningar inkommit.

Även polisen har fått in flera anmälningar om att politiker och tjänstemän kan ha begått tjänstefel. Dessa anmälningar har nu överlämnats till åklagare, skriver Dagens Nyheters nätupplaga.

TT

Mer läsning

Annons