Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till husregler

Annons

Stadsbyggnadskontoret i Borlänge har tagit fram ett förslag till områdesbestämmelser för ett område kring Torsångs kyrka. Bestämmelserna syftar till att säkerställa riksintresset för kulturminnesvården och att bevara den kulturhistoriskt värdefulla miljön.

Så långt tycker de fyra Torsångsborna Sören Wiberg, Hans Haglöf, Bosse Jansson och Hans Hermansson att det låter fint. Men sedan, när själva detaljbestämmelserna kommer, blir det stopp.

- Det går inte att bevara något som aldrig har funnits, säger Hans Hermansson och får medhåll av de andra tre.

De menar att så som husen beskrivs i områdesbestämmelserna; målade med falu rödfärg, rött tegel, viss vinkel på hustaken, häck eller rödmålat spjälstaket som tomtavgränsning och traditionella tvådelade fönster är inte så som husen sett ut om man tittar tillbaka i tiden.

- De flesta gamla husen här var vita, gula eller någon gråaktig träfärg, säger Bosse Jansson.

Stadsbyggnadskontoret har lämnat öppet för den som har synpunkter på bestämmelserna och i morgon ska alla synpunkter vara inlämnade.

- De har bett om synpunkter och det är det de får, säger Bosse Jansson.

16 av de 26 fasta boende i området har skrivit under det protestbrev som sju av de boende skrivit ihop.

- Vi har kommit fram till att det inte finns ett enda hus i Torsångs kyrkas närhet som fyller detaljkraven, alltså finns det inget normhus, säger Sören Wiberg.

- Det är precis som om de har suttit och fantiserat om hur de skulle vilja att Torsång ska se ut i en framtid, säger Hans Haglöf.

Kvartetten tycker också att man har varit väldigt otydlig i områdesbestämmelserna, till exempel vilken tidsperiod man menar.

- Om man bara väljer att titta cirka 30 år bak i tiden kan man ju förstå den röda fasadfärgen. Det var först då den kom på allvar. Men all tidigare historia, det är väl den man ska bevara, säger Sören Wiberg.

- Och det står inget om höjden på hus, det betyder att man skulle kunna bygga ett flervåningshus bara man följer de andra bestämmelserna, då kan man tala om att sticka ut, säger Hans Hermansson.

Bollen ligger hos stadsbyggnadskontoret och det återstår att se vad de gör med synpunkterna de fått in. Men de protesterande Torsångsborna vet vad de vill ha för besked.

- Vi vill inte ha några bestämmelser överhuvudtaget. Torsångsidyllen finns utan bestämmelser och det är mycket tack vare enskilda initiativ och så ska det fortsätta vara, säger Sören Wiberg med stöd av de andra tre.

SOFIA RÅDMAN

Mer läsning

Annons