Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till gasledning

Annons

De energikrävande industrierna i Dalarna har under flera år arbetat för att länet ska få tillgång till naturgas. Oljepriserna stiger och miljökraven blir hårdare för varje år. Då är naturgasen ett säkrare alternativ anser stål- och processindustrin i länet.

Energibolaget Eon har långtgående planer på att bygga en gasledning som ska gå genom Dalarna. Bolaget har en pipeline som förser Syd- och Västsverige med dansk gas. Den befintliga ledningen slutar i Gislaved. Enligt planerna ska den dras vidare till Östergötland, Mälardalen, Dalarna och Gävle.

Enligt Eons tidsschema skulle Borlänge förses med naturgas år 2012 och Gävle år 2013. För att det ska kunna förverkligas måste regeringen ge tillåtelse, koncession.

I går kom ett allvarligt bakslag. Oljekommissionen, som har utsetts av regeringen för att ta fram förslag till att minska oljeberoendet, vill inte se någon utbyggnad av naturgasen.

Industrier som behöver gas som ersättning för kol och olja ska kunna få naturgas i flytande form men den ska fraktas med lastbil, tåg eller båt, anser kommissionen. Fördelen med en sådan lösning är den inte binder upp landet i en infrastruktur som inte är långsiktigt hållbar, skriver kommissionen.

Det finns också en risk att värmeverken övergår från biobränsle till naturgas om det blir en gasutbyggnad och då släpps det ut mer växthusgaser, befarar kommissionen.

Missnöjet är tydligt hos Eon.

- När man nu anser att naturgasen inte har en betydelsefull roll att spela för en viktig del av svensk industri, blir jag bekymrad, säger Lars Frithiof, koncernchef för Eon Sverige i ett pressmeddelande.

Han anser att det är direkt felaktigt att naturgasen skulle trycka undan biobränslen. Dessa energislag kompletterar varandra och kan gemensamt minska koldioxid-utsläppen.

Under våren har planerna på en gasledning till Dalarna tagit allt fastare form. Eon har tagit fram ett huvudalternativ för sträckningen från Mälardalen till Dalarna. Och ett huvudförslag om en sträckning från Avesta till Gävle. I Dalarna pågår diskussioner om hur ledningarna skulle kunna dras kring Borlänge. I oktober tror Eon att ett förslag för Dalarna ska kunna vara klar.

Länsstyrelsen avslutade nyligen en första granskning av projektet. I ett brev till Eon påpekas bland annat att gasledningen bör dras väster om Hedemora för att grävningarna inte ska skada de medeltida stadsjordarna vid staden.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons