Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Gunnarsson, jag cyklar inte

Annons

Svar till Rolf Gunnarsson, 27/7:

Jag har tre mil till mitt arbete och åker följaktligen bil sex mil varje dag. Bekvämligheten och tidsvinsten gör att jag, med det låga bensinpris vi har i dag, väljer att åka bil.

De länder som varit kloka och förutseende har lagt skatt på fossila bränslen för att i god tid påbörja omställningen, medan stormakten USA kör på som om oljan skulle räcka i evighet. Det kan snart bli ett mycket smärtsamt uppvaknande. Militära maktmedel skapar nämligen ingen ny olja.

Vi måste därför ändra vår livsstil så att den inte blir så oljeberoende. Lagstiftning är inte någon bra metod att styra denna utveckling. Då återstår att lägga skatter på sådant som vi vill minska och sänka skatterna på sådant som vi vill gynna.

Att sänka bensinskatten skulle ju vara att direkt motverka denna omställning till ett hållbart samhälle.

Gunnarsson tycker att jag är elak emot honom när jag skriver att det är förvånansvärt att han är så okunnig, men han är ju inte vilken person som helst. Han är faktiskt riksdagsman och tillhör dem som har makten och styr Sverige genom att stifta lagar och ta ut skatter.

Som medborgare har jag all rätt att kräva att landets beslutsfattare är väl insatta i de globala problem som vi nu alla står inför.

Det är inget fel att se de små människornas problem, men som beslutsfattare måste man faktiskt kunna lyfta blicken och sätta in de små frågorna i ett större sammanhang.

Jag kan rekommendera Rolf Gunnarsson att ta del av diskussionerna om världens problem, som har ägt rum på Tällberg Forum.

STIG JOHANSSON

Mer läsning

Annons