Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningshotad

Annons

- Det vore oerhört tragiskt och det av många skäl. Jobben, arbetarrörelsen, vår historia. Brunnsvik är oerhört betydelsefullt för kommunen. Jag ska genast ta kontakt med Brunnsviks rektor Sanna Melin, säger kommunalrådet Maria Pettersson (s), som för dagen inte kan säga om det blir aktuellt med en snabbutryckning till LO-borgen i Stockholm.

LO har beslutat se över framtiden för alla sina tre folkhögskolor. Utöver Brunnsvik, som är den största, driver LO folkhögskolorna Runö utanför Stockholm och Örenäs i Landskrona. På Runöskolan har redan fyra av nio lärare varslats om uppsägning.

Krister Ramström, rektor på Örenäs säger till Dagens Arbete:

- Jag tror mig veta att LO vill centralisera utbildningen till en enda skola. Vilken det blir vet ingen förrän tidigast på måndag.

Marie Linder, informationschef på LO och ordförande för Brunnsvik säger att läget "ser illa ut"men vill inte uttala sig om Brunnsvik innan beslutet uppger Dagens Arbete.

Brunnsviks rektor Susanna Melin berättar att Brunnsvik har 59 anställda med tio svåra år med förluster och förändringar bakom sig.

- Vi deltar inte i LO:s utredning. Vad vi vet är att LO ser över läget för sina tre folkhögskolor och hur man ska använda sina kursgårdar. Vi är en av de tre och man kan säga att alla tre är hotade. Men det känns extra då vi också har dålig ekonomi och kommer att göra en ny förlust, säger rektorn på Brunnsvik.

Läget har blivit något förvärrat av regeringsskiftet då statsbidrag till bolagsstyrelse- och arbetsmiljöutbildning försämras.

- Men huvudskälet är att LO dragit ned på sin centrala fackliga utbildning. LO har under lång tid kraftigt minskat antalet kurser och det har drabbat alla skolorna. Att fördela det som är kvar på tre skolor tycker man antagligen inte är en bra idé.

På frågan om rektor Susanna Melin har någon magropskänsla förklarar hon:

- Läget ser allt annat än ljust ut. Om man bestämmer sig för en skola betyder det ett antal miljoner för oss som vi måste finansiera på annat sätt. Bara bolagsstyrelseutbildningarna motsvarar för oss 2,5 miljoner. Jag vet inte vad jag säga, i vart fall vill jag inte ropa hej.

Susanna Melin bedömer att LO står för uppskattningsvis hälften av Brunnsviks kortkursverksamhet, en betydande del då den i regel är kombinerad med övernattningar.

- Så det handlar om betydande intäkter till kursgårdsverksamheten, säger Melin som tycker att man strukturerat om Brunnsvik rätt så framgångsrikt de senaste åren.

Men att hitta nya kunder som kan fylla hålen efter LO är inget som görs på en natt.

- Vi gör allt för att vi ska fortsätta att finnas, säger Susanna Melin.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons