Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nederlag hotar Abe i Japan

Annons

Japans premiärminister Shinzo Abe väntas lida nederlag i det förestående valet till överhuset.

Opinionsmätningar pekar på att premiärminister Shinzo Abe och hans liberala parti LDP förlorar sin majoritet i överhuset när japanerna går till val på söndagen. Men regeringen meddelade redan för några dagar sedan att Shinzo Abe tänker sitta kvar oavsett valresultatet.

Valet begränsas just till överhuset, inte underhuset som utser premiärministern.

Överhusval betraktas dock traditionellt i Japan som förtroendeomröstningar om den sittande regeringen. Senast 1998 lämnade premiärminister Ryutaro Hashimoto sin post sedan hans parti blivit besegrat i ett överhusval.

Abe tillträdde sin post i september förra året och har sedan dess förlorat stöd på grund av byråkratisk sjabbel med pensionskonton samt korruptionsskandaler som lett till två ministeravgångar. Han har stått för en konservativ politik och bland annat fått skolorna att lära ut "patriotism", något som varit tabu sedan andra världskriget.

Ledande LDP-medlemmar har antytt att de inte längre ämnar stödja Abe om den LDP-ledda koalitionen förlorar i valet till överhuset. Någon självklar efterträdare till Abe finns inte i dagsläget.

TT

Mer läsning

Annons