Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragningar oroar

Annons

-Som företrädare för kommunen i rollen som arbetsgivare, ser jag med oro på vad som kan hända när vi inte längre kan få stöd och råd från handläggare som är lokalt förankrade. Vi är beroende av en försäkringskassa som finns nära människor. Och jag är övertygad om att det är ett behov som vi delar med andra arbetsgivare i bygden, säger Martinsson.

I Malung har ett fruktsamt samarbete etablerats mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunen. Syftet är att minska sjukskrivningar och underlätta vägen tillbaka till arbete. Det samarbetet riskerar nu att raseras.

Martinsson vänder sig mot att försäkringskassan gör reträtt utan någon som helst dialog med kommunen.

- Utan förvarning ska den lokala närvaron begränsas och monteras ner. I stort sett försvinner kassans handläggare från orten. Kvar blir ett kontor med begränsad service till allmänheten, konstaterar Martinsson.

-Risken är en återgång till ruta ett, att sjukskrivna och även arbetslösa hamnar mellan stolarna. En återgång till att myndigheterna agerar var för sig, utan att hålla ihop resurserna och utan att se till individens bästa.

-Alla goda krafter behövs för att korta sjukskrivningar, öka sysselsättning och minska utanförskap.

-Det är risk att fokuseringen på rehabilitering och återgång i arbete rubbas och att den kompetens som försäkringskassans personal har går förlorad i det lokala arbetet.

Kommunalrådet i Malung befarar att försäkringskassans aviserade nerdragning i orten kommer att rasera arbetet med att få fler människor i arbete.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons