Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedblåsta träd kan bli liggande länge

/
  • Stormen Dagmar ställde till med förödelse för skogsägaren Tore Strand i Sågmyra. Många träd ligger omkullvräkta över grannens mark och över skoterleder. Tore Strand liksom många andra skogsägare kan inte ta rätt på virket innan skogsstyrelsen besiktat och fått underlag för ersättningskostnader.

Skogsägaren Tore Strand är en av många som drabbades hårt när stormen Dagmar drog fram.
Träd som rasat in på grannens mark och över skoterleder kan han inte ta rätt på förrän Skogsstyrelsen gjort en besiktning.
Och det kan dröja.

Annons

På ett fem och ett halvt hektar stort område av Tore Strands skogsmark ligger träd omkullvräkta efter stormen Dagmars härjningar, det ser ut som ett gigantiskt plockepinn. Mestadels rör det sig om frötallar och miljöträd som lämnats kvar efter en avverkning. Det rör sig om stora värden.

Träd har rasat in på grannfastigheten, över skoterleder och mindre skogsvägar som skogsskördarna ska ta sig fram på. Träd har också rasat över den så kallade groten, det vill säga virket som ligger kvar efter avverkningen och som ska tas upp och gå till flis. Eftersom det är förenat med stor fara att ta hand om stormfällda träd blir processen nu betydligt mer kostsam.

Tore Strand har all sin skog försäkrad vilket i nuläget gör att han också står med händerna bakbundna.

– Jag får inte ta bort den förrän försäkringsbolaget varit ut och besiktat omfattningen av skadorna, säger han.

Tore Strand är inte ensam om problemet som nu ska dras genom den byråkratiska mangeln.

– Det är många som kontaktat mig och tycker att det är bra att någon tar i frågan för att se vad som gäller, säger han.

Urban Larsson på Skogsstyrelsen är ansvarig för försäkringsfrågor. Det är också skogsstyrelsen som ansvarar för besiktningen av den stormfällda skogen och som ska ligga till grund för försäkringsbolagets ersättning.

– Under extrema omständigheter som nu hinner man inte med att besikta alla områden så det är bra om man avvaktar med upparbetningen tills vi har hunnit med besiktningen. Resultatet blir ju bättre då, säger han. Skulle det vara så att maskiner finns på plats och det är svårt att få till något annat då är det ju så att man kan gå på vad skördarnotan visar, man kan ju inte stoppa upp allting bara för formkravet, säger han.

Faktum är att ett antal av de omkullfallna träden kommer att lämnas kvar där de ligger.

– Är de miljöträd så är de och de ska vara kvar även om de ligger ner, säger Urban Larsson.

För att försäkringen ska gälla ska minst en halv hektar skog med hälften av virket vara totalskadat.

– Och att föryngringsplikt ska ha uppstått, att skogen blivit så gles att den enligt lagens mening ska föryngras, säger Larsson.

Han konstaterar att förmodligen kommer skogsstyrelsen inte att hinna besikta alla områden som drabbats.

– Det upplyser vi försäkringsbolagen om och då kan man gå på vad skördarnotan visar men vår rekommendation är att avvakta, säger Urban Larsson.

Tore Strand är också medlem i LRF, frågan är vad de kan göra i det här läget.

– Just nu kan jag inte svara på det. Vi ska ha styrelsemöte med Dalarna nästa vecka och vi ska ha telefonmöte med Gävleborgs styrelse i morgon. Vi funderar ju också på vad kan vi och vad ska vi göra i det här. Vi har inte fått grepp om hur svårt läget är, i morgon eftermiddag (läs i dag) vet vi mer, säger Lotta Zetterlund, LRF.

Mer läsning

Annons