Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazim driver kafé efter tio praktikår

Annons

-Det finns vägar och möjligheter. Folk vet det inte när de lever på socialbidrag. Då förlorar man sig själv, säger Nazim Kizil.

En gång i tiden arbetade han med jordbruk i den kurdiska delen av Turkiet. Han kom till Sverige som 19-åring och började söka jobb. Det blev en del kortvariga arbeten som diskare och han lärde sig baka pizza. Framför allt fick han praktikplatser, två, tre stycken per år. Men det ledde inte till jobb. Efter hand förstod han att han måste bli egen företagare för att tjäna pengar och få arbeta. Han lånade pengar av en kusin och köpte en kiosk i Ludvika. Efter ett tag sålde han den och köpte en grill i Leksand. Under ett par månader drev han Pölsemannen i Borlänge. Sedan såg han att kaféföretaget WayneÕs coffee sökte franchisetagare i Borlänge. Och företaget valde honom.

Han har fru och fem barn. De arbetar alla i kafét utom det minsta barnet som är sex år.

För hans del har det varit bra att bli franchiseföretagare. Han får utbildning och hjälp med att inreda kaféet.

Däremot får han ingen hjälp med finansieringen. Där har han fått hjälp av Almi.

Eftersom det är så svårt för invandrare att få vanliga anställningar så tycker Nazim Kizil att arbetsförmedlingen och de sociala myndigheterna skulle informera om eget företagande.

- Invandrare behöver veta mer om lagar och regler, utbildningar och arbetsrätt, säger han.

Har du någon nytta av din tid som jordbrukare i Turkiet?

-Där var det mycket sociala kontakter. Om jag inte varit bra på det hade jag inte tagit kontakt med Almi och andra företagare i Sverige, säger Nazim Kizil.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons