Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nautilus saxdalsbördige vd satsar på Ludvika

Annons

-Det blir stora förändringar, lovar Sten Lundberg, Nautilus vd.

- Den utrustning som nu finns ska bytas ut mot utrustning som är vår egen.

Lundgren ger en kort historik över träningsmetodernas utveckling.

-På 70-talet var det en man från USA, Arthur Jones, som ansåg att det var förlegat att träna med skivstänger. Men maskinerna hade egentligen funnits långt tidigare, redan på Titanic fanns de här maskinerna som faktiskt utvecklats av en svensk från början.

Namnet Nautilus kommer från Nautilusmaskinens kamhjul, som liknar en Nautilussnäcka - ett djur som överlevt miljoner år tack vare sin geometriskt perfekta form. Nautiluskammen, "snäckan" varierar belastningen under hela rörelsekurvan, specifikt för varje muskelgrupp, kan man läsa på företagets hemsida.

- Man tränar på ett annorlunda, effektivare sätt. Vanligen kör man tre set per maskin, i våra maskiner kör man ett. Stressade människor som vill träna för att må bra ska inte behöva träna två timmar för att få effekt.

Nautilus har inte siktet inställt på dem som redan är vana muskelbyggare.

-De kunder vi når med vår verksamhet är sådana som aldrig vågat sätta sin fot på ett gym. Vår äldsta medlem är 94 år. Vi satsar mycket på företagare som egentligen inte har tid och de kommer och tränar tillsammans med sina anställda. Om vi säger att 2 procent av Ludvikaborna tränar på gym i dag, så är det de andra 98 vi vill nå.

Helhetstänkande i kost och hälsa får man på köpet när man börjar träna, hävdar Lundgren.

-Man blir motiverad - och ingen får börja träna hos oss förrän de haft provträning med en utbildad instruktör. Instruktören har man sedan tillgång till utan kostnad närhelst man vill.

Företaget bemannar gymen uteslutande med egen personal, men hur många som kommer att jobba i Ludvika eller Grängesberg kan Sten Lundgren inte säga ännu. Han är optimistisk.

- Det blir så många som behövs. Vi har fått bygga ut överallt där vi startat på andra håll, så vi räknar med att behöva bygga ut i Ludvika också, men vi börjar lugnt. Vi har många instruktörer runt om i landet och vi har en kille från Ludvika som ska börja utbilda sig nu. Vi får se om han är färdigutbildad när vi drar i gång, annars får någon rycka in från något annat håll och hjälpa till i början.

Exakt öppningsdatum är inte spikat.

-Vi ska göra i ordning lokalerna, fräscha upp, men vi skyndar oss.

Kommunens anställda har möjlighet att träna på gym i Sporthallen och den delen kommer att finnas kvar.

- Men vi tror att många av dem kommer att vilja gå hos oss... Lundgren tror på Ludvika, säger han.

-Vi är beredda att satsa hårt. Jag kommer själv från Saxdalen från början och kanske känner jag lite speciellt för Ludvika av den anledningen, avslöjar han.

Nautilus finns i 9 länder och Ludvika och Grängesbergs gym blir nummer 119 och 120 i "startordningen".

LENA RELTE

Mer läsning

Annons