Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nautilus kan tvingas ifrån Lugnets lokaler

Annons

I somras kritiserades ett stort antal kommuner i Sverige för att ha brutit mot lagen när de tecknat avtal med gymföretaget Nautilus.

Så också Falun.

Kommunen har tecknat avtal på avtal med Nautilus utan upphandling. Det senaste skrevs på helt nyligen och sträcker sig fram till 2010.

-Det första avtalet tecknades 1995. Sedan dess har det löpt på i femårsperioder, säger Helen Lott, chef på trafik- och fritidsförvaltningen.

Men nu kan Nautilus dagar på Lugnet vara räknade. När sporthallen byggs om förlorar företaget sin lokal. Nautilus har erbjudit sig att bygga ett nytt hus invid simhallen och driva sin verksamhet där.

Men så enkelt är det inte. Först måste kommunen upphandla både byggandet och verksamheten.

-Det kan bli så att Nautilus inte vinner, säger Helen Lott.

Upphandlingen kommer att annonseras efter nyår. Ännu vet man inte hur situationen ska lösas om ett annat gymföretag än Nautilus vinner upphandlingen.

- Det kan bli så att vi måste erbjuda dem ett nytt ställe eller yta i den nybyggda lokaliteten, säger Helen Lott.

Lagen om offentlig upphandling säger att kommuner måste göra en upphandling vid köp av tjänster. Länsrätter har i flera fall dömt att gymverksamheten är en tjänst som måste upphandlas.

Men Falu kommun anser att avtalet är ett hyresavtal.

- Då har företaget en annan besittningsrätt. Man kan inte säga upp ett hyreskontrakt hur som helst, säger Helen Lott.

Nautilus hyr lokalen i simhallen på Lugnet och står för utrustning och instruktörer. Båda parter vinner på avtalet eftersom Nautilus och kommunen delar på gymintäkterna.

Har ni brutit mot lagen?

-Nej, vi hyr ju bara ut lokalen. Det nya huset kommer att byggas och drivas av Nautilus eller något annat företag och då måste vi göra en upphandling.

-Nautilus sitter på ett hyresavtal. Det enda sättet att säga upp avtalet är att lösa ut Nautilus. Men det vill vi inte göra, vi har inget intresse av att lägga ner verksamheten.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons