Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturex kritiseras för sina säljmetoder

Annons

En dag i oktober fick kvinnan ett telefonsamtal från en man som sade sig vilja kolla hennes adress. Kvinnan undrade varför och fick då till svar att han ringde från Naturex AB.

Kvinnan svarade direkt att hon inte var intresserad, men han insisterade och förklarade att hon vunnit hälsoprodukter. Kvinnan betonade att hon inte tänkte betala och mannen försäkrade att det var gratis.

Trots detta kom det efter ett par veckor en räkning för två paket. Kvinnan skrev till Naturex och förklarade att de fick hämta sina paket, som var oöppnade.

Det kom fler paket. Kvinnan ringde företaget och fick ett otrevligt bemötande och ombads att skicka tillbaka produkterna eller betala, annars skulle Naturex skicka inkassokrav.

Därefter kom räkningar med kravavgifter på sex paket som Naturex skickat.

Kvinnan är rejält besviken på lögnaktiga telefonförsäljare.

Tyvärr är det ju inte första gången som jag och mina kollegor runt om i Sverige blir kontaktade av konsumenter, som råkat ut för de fula affärsmetoder som Naturex AB använder sig av, och som ställer till så mycket onödiga praktiska problem för dem som drabbas. Den nya metod som används från företagen är att de säger den som rings upp har vunnit något, förklarar Lisbeth Ander.

Hon framhåller att konsumenten i detta fall inte beställt någon vara. Ändå skickas den ena räkningen efter den andra. Dessutom förväntas att konsumenten ska göra sig besvär att skicka tillbaka paketen, om hon inte vill ha dem.

Ander anser att konsumenten i ett fall som detta inte har några skyldigheter att skicka tillbaka paketen. Hon har istället erbjudit Naturex att själva komma och hämta.

Självklart får konsumenten inte använda innehållet i paketen, för då har hon ingått ett avtal med Naturex och accepterat varan.

Jag förväntar mig nu att Naturex skriftligen meddelar konsumenten att hon fortsättningsvis ska slippa både paket och räkningar, förklarar Lisbeth Ander, som även tänker följa upp fallet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons