Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen genom Risbergs kameralins

Annons

Ulf Risberg som kommer från Basttjärn utanför Grängesberg började redan som 11-åring att ta bilder.

Han har varit aktiv i bland annat Grängesbergs, Ludvika och Ställdalens Fotoklubbar. Fotograf Risberg har även vunnit en del större fototävlingar och 1980 tilldelades han Viktor Hasselblads stipendiet.

Året efter invaldes han i föreningen Naturfotograferna och är också ansluten till dess Bildbyrå.

Till vardags arbetar han som radioloksoperatör i Smedjebacken. Han betecknar sig själv som halvprofessionell fotograf med inriktning på dokumentära naturbilder, med andra ord ej arrangerade motiv.

Ett 20-tal bilder med både växter och djur ur den en svenska naturen finns med i denna utställning. Småfåglar, ugglor och ekorrar har fångats med en knivskarp skärpa, så skarp att åskådaren nästan kan "känna" hur fjädrar och morrhår kittlar.

Närbilder på färgstarka växtdelar, i kombination med plantans form ger ett nästan overkligt intryck.

-Det tar lång tid att hitta rätt motiv till bilderna. Själva fotograferingen kan gå ganska snabbt, den mesta tiden går åt att spana efter objekt. Jag tycker mest om att fotografera i den svenska ganska "fattiga" naturen. Det är mycket lättare att hitta motiv i exempelvis Kanada, där finns en ganska stor mängd "lättfångade" djur som inte springer iväg lika fort som djuren här hemma, berättar Ulf Risberg.

På senare år har han helt gått över till digital teknik, vilket alla bilder i denna utställning är tagna och utskrivna med. Ulf anser sig inte särskilt kunnig i den nya teknikens fotografering och efterbehandling men har som tur är många bekanta som han kan ta hjälp av när det behövs.

Ingen av bilderna är arrangerad, vilket är viktigt att framhålla tycker Ulf.

Djuren på hans bilder är vilda, han har lyckats plåta dem genom att ha gömställen och vänta på att rätt tillfälle dyker upp.

Drömmotivet är varg eller lo, något som han inte lyckats fotografera ännu, men med hans kunnande och tålamod inte torde det inte vara någon ouppnåelig dröm.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons