Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Naturbruksgymnasiet bör bli en friskola"

Annons

Det är i en motion till landstingsfullmäktige som moderaterna nu, genom gruppledaren Jan Wiklund, föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att naturbruksgymnasiet säljs ut från landstinget och blir en friskola.

Rättviks naturbruksgymnasium har tidigare gått över i kommunal regi, men det finns inte, enligt Jan Wiklund, något intresse från Älvdalens kommuns sida att ta över naturbruksgymnasiet i Älvdalen. Därför bör det bli en friskola i stället.

Bakgrunden är, enligt Jan Wiklund, att den gymnasiereform som träder i kraft nästa år kan få allvarliga konsekvenser för Älvdalens Naturbruksgymnasium. Detta för att andra kommuner blir allt snålare med att betala för de elever som vill gå i skola utanför den egna kommunen eller utanför det område där man själv har samarbete om intagningar på gymnasiet.

Som friskola skulle möjligheterna att få elever från hela landet, vilket naturbruksgymnasiet i Älvdalen är beroende av, öka. Detta även efter det att den nya gymnasiereformen trätt i kraft, menar Jan Wiklund. När gymnasiekullarna minskar från år 2010, kommer beroendet av elever från andra kommuner att bli än större för naturbruksgymnasiet, säger Jan Wiklund.

Älvdalens naturbruksgymnasium kostar inte landstinget ett öre i dag. Men om skolan blev friskola skulle man uppnå fler fördelar än att kunna behålla elevantalet: personalen skulle få större inflytande och ansvar, beslutsvägarna och byråkratin kommer att minska och näringslivets intresse att medverka, påverka och göra maskininvesteringar kommer att öka.

Om landstingsfullmäktige beslutar enligt motionen och det finns intresse från skolans sida så ska en ansökan lämnas till Skolverket senast den 1 april nästa år för att hinna starta till hösten 2008.

På naturbruksgymnasiet har frågan ännu inte varit uppe till formell diskussion och inga beslut har därför tagits i frågan.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons