Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvasan i farozonen: "Kan tvingas ta sent beslut"

Artikel 40 av 89
Vasaloppet2018
Visa alla artiklar

Det kalla vädret kan göra att man tvingas ta ett sent beslut om att ställa in Nattvasan, det framgår av ett pressmeddelande från Vasaloppet.

Annons

Det har hittills varit en kylslagen Vasaloppsvecka. Vid måndagens Öppet Spår valde 1 000 åkare att inte starta i loppet, någonting som bland annat tros bero på den kalla temperaturen. Vid Tennäng i början av loppet låg temperaturen på 27-29 minusgrader.

Läs mer [+]: Kall morgon en av orsakerna till att 1000 åkare aldrig kom till starten för Öppet spår

3 000 deltagare fördelade på 1 500 tvåmannalag är anmälda till årets upplaga av Nattvasan, som körs natten mellan fredag och lördag. Men väderprognosen inför helgen är osäker.

– Vi har hela tiden deltagarnas bästa i fokus och säkerheten har största prioritet. Nu följer vi vädrets utveckling noggrant och har experter på plats. Blir det för kallt under natten till lördag kan det finnas hälsorisker för deltagarna och det gör att vi kan tvingas ta ett sent beslut om Nattvasan ska genomföras eller inte, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, i ett pressmeddelande på onsdagen.

Under förra årets upplaga av Nattvasan fick 74 lag bryta loppet.

Under förra årets upplaga av Nattvasan fick 74 av de 779 deltagande lagen bryta loppet, de flesta på grund av energibrist efter tidsomställningen till natt.

– Att så många som tio procent bryter, trots optimala förutsättningar i spåren, är ett tydligt tecken på att det här är en tuff utmaning. I år kan det bli ännu tuffare då vi vet att köldprognosen håller i sig även om det i nuläget är osäkert exakt hur kallt det blir men vi uppmanar alla deltagare i både Stafettvasan, som avgörs på dagen på fredag, och Nattvasan, att förbereda sig väl och se till att ha rätt utrustning med sig i spåret, säger Tommy Höglund i pressmeddelandet.

Läs också [+]: Kylig Ungdomsvasa - Hugo först i mål

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Alla artiklar i
Vasaloppet2018

Bilder från söndagens Öppet Spår

Annons