Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattpatruller på gång i Dala-Floda

Annons

Den senaste tidens inbrott, stölder och skadegörelse har lett till att en grupp invånare träffats och diskuterat vad som kan göras för att stävja brottsligheten.

-Vi har diskuterat olika varianter av den i Mockfjärd så framgångsrika nattpatrulleringen, berättar Hans "Putte" Larsson.

Han betonar att det inte handlar om någon form av medborgargarde, utan om att invånarna ska stödja varandra -och polisen.

-När och om vi ser något misstänkt ska vi göra minnesanteckningar och meddela polisen. Vi ska inte agera poliser, utan snarare scouter och på det sättet bidra till ökad trygghet, inte minst för de äldre invånarna, förklarar han och tillägger att avståndet till närmaste polisstation, som ligger i Borlänge, gör att polisen kan behöva ett ökat stöd från allmänheten.

Formerna för medborgarbevakningen är ännu inte klara, men på tisdagskvällen träffade en grupp Dala-Flodabor polisinspektör Lars-Göran Jansson och kommunens representant Hök Ann-Britt Forsberg.

Lars-Göran Jansson informerade om hur polisen arbetar, vilka lagliga och praktiska möjligheter invånarna har att bistå polisen och vad privatpersoner får och inte får göra för att förebygga och stoppa pågående lagbrott.

-Allmänheten är polisens bästa medhjälpare och jag är glad över Dala-Flodabornas engagemang. En grupp av det här slaget sitter också inne med stor lokal- och personkännedom som vi kan ha nytta av vid exempelvis försvinnanden, säger polisinspektören.

Hök Ann-Britt Forsberg berättade om brottsförebyggande rådets verksamhet och deltagarna i träffen, som arrangerades av Dala-Floda intresseförening och genomfördes i Forsgärdets bystuga, diskuterade olika möjligheter att "förlänga lagens långa arm".

Formerna för patrulleringen kommer att diskuteras vid nästa möte med gruppen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons