Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlig raid mot ABB i Grängesberg

Annons

Framfarten på industriområdet uppdagades enligt uppgift av en ridflicka som vid 08.00-tiden på midsommardagens morgon blev varse att någon kört igenom stängslet och vidare genom hästhagen för att sedan fortsätta in genom stålnätsstaketet till ABB.

Polisen larmades och säkerhetschefen vid ABB, Björn Flinth, kallades till brottsplatsen. De kunde bara konstatera faktum. I det läget hade ekipaget för länge sedan körts iväg och är sedan dess spårlöst försvunnet.

-Den stulna lastbilen är en Volvo FL 6:a med registreringsnummer AOK 925. Den är vit och förmodligen försedd med skåp, säger Karl-Owe Westman, vakthavande befäl vid Dalapolisen i Falun.

-Vi välkomnar tips från allmänheten. Om någon har gjort iakttagelser som kan sättas i samband med händelsen är vi tacksamma om man hör av sig till oss, fortsätter han.

Flinth kunde under helgen inte avgöra hur stora värden som nu är på drift i form av de stulna kopparrören. Men att det blev ett rejält lass råder dock ingen tvekan om.

-Det rör sig om betydande mängder, bekräftar han för tidningen.

- Jag har då aldrig tidigare varit med om att någon tar en lastbil och kör in genom stängslet för att stjäla. Det är ju spektakulärt, konstaterar han vidare.

Helgens ovälkomna besök uppges dock inte få några konsekvenser för produktionen och arbetet fortsätter som vanligt i dag måndag.

-Nu skärper vi säkerheten med omedelbar verkan, slutar Flinth utan att avslöja några detaljer.

För Banverket kan lastbilsstölden dock innebära problem även om delar av den värdefulla utrustningen har återfunnits.

- Specialgrejer som är dyra kan vara kvar i bilen och det är illa nu när vi har mycket jobb på banorna under sommaren, säger Kent Johanson, arbetsledare vid Banverket, Mellersta regionen, med arbetsplatsen i Ludvika.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons