Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattklubbskungen

/
  • Kön ska vara lång utanför Nikki Beach Midtown. Vip-gästerna har sin egen entré, övriga får vänta på att bli insläppta. 500 Manhattanbor festar på klubben en fredag eller lördagkväll.
  • Klubben Nikki Beach erbjuder beachkänsla mitt på Manhattan, ett koncept som fungerar, Sedan årsskiftet är Jon Staffas manager och VIP bottle host, ett jobb han stortrivs med.

Annons

- Alla vill ha mitt telefonnummer just nu, säger han och gäspar, knappast blasé, utan bara väldigt trött efter ett maratonskift på en av Manhattans hetaste klubbar.

Klockan är fyra på morgonen. Vi pratas vid i skarven mellan klubblivets sista timmar och morgonpigga Manhattanpendlares väg mot jobbet.

För Jon är det en vilostund, hemma i lägenheten på den exklusiva adressen på Upper East side. Han har klämt en pizzaslice och sitter framför datorn och håller kontakt med vänner och familj i Falun och Linghed via MSN och Skype.

För en timma sedan lämnade Jon den exklusiva nattklubben Nikki Beach, där han de senaste månaderna gjort sig ett namn som VIP Bottle host, "den viktigaste personen du kan hitta på en nattklubb" enligt en stor artikel i New York Times för ett par veckor sedan.

VIP vet alla vad det betyder. Men det som i Stockholm kan vara Linda Rosing, Lena PH och en och annan Stureplansstekare med fläskkotlettfrilla är på Manhattan the real deal. Paris Hilton, Naomi Campbell, Victoria Silvstedt.

Det är Jons jobb att se till att de är nöjda. De, och alla de kostymprydda killarna från the Financial District som hänger på Nikki Beach.

- Klockan tolv står 90 procent av gästerna på bordena och dansar, säger Jon och skrattar.

- Visst kan det spåra ur ibland, när Paris Hilton halsar skumpa på dansgolvet. Det är en konstig värld, men en rolig värld. Jag tycker om att komma hem till Falun och träffa vanliga människor, den där ytligheten kan man ju bli trött på, säger Jon.

En VIP Bottle Host serverar inga drycker. Det gör hans servitör. Jon ser till att de mest exklusiva gästerna får vad de betalar för: de bästa platserna i klubben, den största uppmärksamheten, total service och så kul det bara är möjligt. Plus en möjlighet att få visa upp hur mycket pengar de kan spendera förstås.

Och pengarna rullar på NIkki Beach, en konceptkrog vars moderklubb finns på Miami Beach. På de mest exklusiva semesterställena runt om i världen finns nu en Nikki Beach, i Miami, Marbella, St Tropez, St Barth, på Sardinien - och på Manhattan, det enda stället där strand saknas. Men inte strandkänslan. Nikki Beach bjuder på strandatmosfär med ett kök vars starka kort är sushi och dj som spelar house. Kombinationen är konstig, men funkar otroligt bra.

Jon klev in på Nikki Beach i St Tropez för mer än tre år sedan och kände genast att där ville han jobba. Så blev det, han fick jobb på systerkrogen på Sardinien, där han under tre somrar som barchef servat världstjärnor och miljonärer som seglat in i sina lyxyachter.

- Jag har haft hand om Naomi Campbell, Mike Tyson, Victoria Silvstedt, Johnny Depp. Men i Italien var det ändå rätt soft, man är på ett ställe där alla är så rika. Kändisarna vet vad de betalar för, att få vara privata, säger Jon.

Något av ett dubbelliv har det varit. På vintrarna har han som vanligt funnits som barchef på Banken, ett skönt andningshål som varit basen sedan 1994, förutom den period han drev etc: kök & bar och jobbade som svensk kock i Rom.

Men sedan årsskiftet finns Jon Staffas på Manhattan. Ägarna gav honom valet - Västindien eller New York. Först lutade Jon åt St Barth, men tänkte sedan att det skulle bli samma sak som Sardinien. Dags att pröva något nytt alltså.

- Jag ville ha en annan känsla, och New York har jag alltid velat vara i. Jag kom dit den 10 januari och började med en veckas semester för att klara av alla sevärdheter. Sedan dess har jag bara jobbat, säger han.

Söndagar och måndagar är lediga dagar, annars kommer Jon till klubben tidig eftermiddag och är hemma någon gång mellan tre och fyra på morgonen.

Jons jobb är att placera VIP-gäster. Han tar emot bokningar för bottle service, det vill säga gäster som gör helrörsbeställningar, och som knappast nöjer sig med en flaska champagne.

- De bokar in sig på bord och där finns jag till för att ta hand om den, från sekunden de ringer och beställer tills dess att de lämnar klubben. Jag ser till att de har det bra, att de sitter rätt, och får rätt service av personalen.

Nikki Beach för noggranna uppgifter om sina bästa gäster. Hur mycket de spenderar, vad de dricker, hur de vill ha det.

Klubben har tre VIP-avdelningar, en som är helt avskild, med utsikt över klubben, en med en upphöjd scen i mitten av nattklubben med vakter runt om "till för exhibitionister och kändisar", och en tredje på en avgränsad del mitt på dansgolvet.

- Du syns men ingen kan komma dit, säger Jon.

- Gästerna vill att det märks hur många flaskor Crystal eller Grey Goose vodka de har på bordet, och vilka tjejer de omger sig med.

Och hur mycket pengar är det som rullar?

- En flaska champagne kostar 4-5000 kronor och de köper kanske tio stycken, säger Jon.

Med ett sällskap på fem personer som vill ha bottle service slutar notan aldrig under 1500 dollar (cirka 12 000 kronor).

- Såna sällskap kan vi få in en 6-7 stycken lätt på helgerna, säger Jon.

Gäster som inte är vip handplockats ur kön, "det ska vara svårt att komma in" säger Jon.

Att kändisarna kommer är viktigt för klubbens status:

- Då sätter man dem på scenen så de syns, då blir det paparazzibilder.

En stor artikel i The New York Times Style section för ett par veckor sedan gjorde Jons chefer förtjusta. Jon omnämndes som den nya anledningen att gå på Nikki Beach Midtown. Sedan hans ankomst som VIP Bottle Host har försäljningen ökat med 15 procent, liksom de europeiska gästerna.

- Omnämnandet gav mig credit, säger Jon. För mig är det inte en så stor grej, men för min karriär är det bra.

Efter sex veckor har han "en hel påse" full med visitkort, och en mängd nya bekantskaper. Men han gör sig inga illusioner om varför.

- Jag är väl medveten om att de vill ha förmåner. Mitt nummer står högt i kurs just nu, säger han.

Pengar trillar in i klubben, och en del faller Jons väg. Han har ingen dricks, men bra månadslön, gratis lägenhet på tjusiga Upper East side, och två procent på försäljningen vid sina vip-bord, det räcker rätt bra. Han kan lägga undan och spara.

Jobbet handlar om att få gästerna att festa, men själv deltar han inte i det.

- Jag dricker inte på jobbet över huvudtaget, jag skulle inte klara av det. Det är samma sak när jag går ut, då är jag ju representant för stället, säger han.

Men den som träffar folk som yrke tar det gärna lugnt på lediga stunder. Jon går ut och äter middagar, "sitter och softar" och träffar vänner - eller lägger sig framför teven en stund.

- Jag är i säng vid fem på morgonen, och går upp vid ett, halv två. Då är det bara att käka lunch och gå och jobba, säger han.

Hur länge orkar man med nattlivet på Manhattan fem kvällar i veckan?

- Jag blir kvar till juli, seda ska jag till Italien och vara där i ett par månader, det är tanken just nu.

Midsommar hemma i Falun blir det hur som helst. Det missar han inte.

JON STAFFAS:

Ålder: 30 år

Gör: Manager och VIP bottle host på exklusiva nattklubben Nikki Beach på Manhattan.

Ålder: 30 år

Familj: Singel, men familjen bor i Linghed, det är mamma Solveig, pappa Börje och min bror Per som bor i Sundborn.

Bor: Delar en lägenhet med en kollega. Vi bor på Upper East side, mellan Lexington och Park Avenue, med utsikt över Central Park. Vi har altan och finsk bastu med stereoanläggning.

Intressen: Ut och äta! Jag provar restauranger så fort jag får möjlighet. Och så gillar jag att promenera runt på Manhattan.

Mer läsning

Annons