Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattflöte - lysande idé av Nils

Annons

Det var när Nils Wallin var ute och fiskade med sin pappa i Älvdalen som han fick idén till nattflötet.

-När mörkret lade sig var det besvärligt att fortsätta fiska och då kom jag på att man skulle haft ett blinkande flöte, berättar Nils Wallin.

När det var dags för eleverna vid Martin Koch-gymnasiet att välja projektarbete berättade Nils om sin idé för teknikläraren Bengt Sjögren och sedan var det bara att sätta igång.

Nils har arbetat med att tillverka ett kretskort.

Han har monterat och programmerat och efter mycket slit blev nattflötet färdigt för ett par veckor sedan. Flötet blinkar för att fiskaren ska kunna se det i mörkret och vid napp går ljussignalerna snabbare och blinkningen ökar.

Förra veckan anordnade Förbundet Unga forskare en stor tävling på Tekniska museet i Stockholm. Nils nattflöte var ett av de fyrtiotal bidrag som bedömdes av professorer, doktorander och rektorer.

Nils uppfinning kom på första plats och nu kommer han att bli en av Sveriges representanter i EU Contest for Young Scientists som arrangeras i september.

Nattflötet hoppas han kunna använda själv på fisketurerna i sommar.

-Kanske skulle jag kunna få patent på idén och kanske, kanske skulle nattflötet också kunna tillverkas och säljas, säger Nils Wallin.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons