Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natosoldater dödade sexton afghaner

Annons

En självmordsbombare försökte i dag ramma en militärkonvoj i Afghanistan. Händelsen orsakade panik bland Natosoldater, som sköt ihjäl och sårade många civila afghaner i närheten.

Enligt USA följdes självmordsattacken av skottlossning från flera håll, som Natosoldaterna besvarade.

Händelsen inträffade i morse på en väg mellan Jalalabad i östra Afghanistan och gränsen till Pakistan.

Först meddelade afghansk polis att Natosoldater skjutit ihjäl åtta civila och sårat många, senare uppgav USA att 16 civila dödats och minst 24 sårats efter ett talibanbakhåll mot en militärkonvoj. En AFP-reporter såg sju sönderskjutna fordon, nedsmetade med blod.

Vägen där dödsskjutningen ägde rum blockerades av en rasande folkmassa. Flera tusen afghaner ställde sig på vägen, protesterade över det stora antalet civila dödsoffer, och anklagade USA för att ha skjutit på civila som bara råkade vara i närheten. Senare kom truppförstärkningar till området, som spärrades av, och enligt en AFP-reporter raderade amerikanska soldater bilder tagna av fotografer. En talesman för inrikesdepartementet, Zemarai Bashary, sade att man höll på att bekräfta antalet döda.

Ingen utländsk soldat dödades i självmordsattacken, men en sårades.

Styrkor lojala mot den störtade talibanregimen angriper Natosoldaterna alltmer aggressivt. I lördags dödades två Natosoldater i södra Afghanistan. Iakttagare säger att afghansk opinion redan är upprörd över illa riktade, dödande bombningar och dödsskjutningar av civila av misstag. De skapar misstro mot väststyrkorna i landet och ökar stödet för talibanerna.

De senaste dygnen har talibaner delat ut flygblad, där de varskor om sin kommande våroffensiv och uppmanar befolkningen att hålla sig undan de utländska soldaterna.

TT

Mer läsning

Annons