Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natofartyg trängs i Göteborg

Annons

Göteborg är sedan onsdagen delvis en belägrad stad och förblir så fram till helgen. Det är den stora Natoövningen Noble Mariner 2007 som ställer till det för göteborgarna.

Bevakningen av hamnarna i Göteborg där skeppen ligger är rigorös. Svenska soldater från hela landet har kallats in för att med skarpa vapen se till att inga obehöriga ta sig in på kajerna som även kringgärdas av containrar.

Närmare 40 örlogsfartyg från en rad olika Natoländer trängs nu i Göteborgs hamn i väntan på övningen som drar i gång i Kattegatt på måndag.

Därefter följer den riktigt stora samordningsövningen som sker i två veckor i södra Östersjön utanför Polens kust.

I polska Gdynia samlas just nu den andra stora kontingenten med ungefär lika många fartyg. Det är "motståndarsidan" till Göteborgslaget som värmer upp där. Och där kommer också den svenska styrka som är med i övningen inom ramen för Partnerskap för fred att inställa sig. Det gäller omkring 500 värnpliktiga och officerare i bland annat amfibieförband och minröjningsfartyg.

På onsdagen anlände det brittiska hangarfartyget Ark Royal till Göteborg och lade till i Skandiahamnen, eftersom skeppet är för stort för de inre delarna av hamnen. Det är det största fartyget i hela övningen. De flesta av de övriga krigsskeppen trängdes i Frihamnen.

Ark Royal på över 20|000 ton är egentligen ett litet hangarfartyg jämfört med de största amerikanska systrarna som är fyra gånger större. Men där det ligger vid kaj är det ändå imponerande och "flygfältet" betjänar främst Harrierplan och helikoptrar.

Under örlogsbesöket befaras protester mot Natobesöket. Nato brukar ju mörka huruvida man har kärnvapen ombord eller ej. Möjligen kan kommendörkapten Philip Jones besked ombord på Ark Royal lugna göteborgare som oroar sig för eventuella kärnvapen.

Det är viktigt att Sverige är med i Natoövningen menade kommendörkapten Patrik Selling som leder den svenska styrkan.

TT

Mer läsning

Annons