Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nato tar ton mot Ryssland

Annons

Nato krävde på torsdagen ett slut på de ryska hoten mot Estlands ambassad i Moskva.

Den västliga militäralliansen uttryckte sin "djupa oro" för ambassadpersonalens säkerhet. Ambassaden har i en vecka varit belägrad av våldsamma ryska aktivister från den Kremltrogna ungdomsrörelsen Nasji.

Konflikten har följt på flytten av ett omstridd sovjetiskt krigsmonument i Tallinn.

USA tog till orda i onsdags kväll och manade Ryssland att retirera i dispyten med Estland. Samtidigt meddelade Ryssland att leveranser av olja och kol till Estlands hade stoppats.

I Tallinn förklarade dock premiärminister Andrus Ansip vid en presskonferens att något oljestopp ännu inte hade märkts av.

Utrikesminister Urmas Paet berättade samtidigt att den högljudda musiken hade upphört utanför Estlands Moskvaambassad.

Konsulatet i Moskva, som utsatts för stenkastning, har stängts. UD i Tallinn meddelar att ambassadör Marina Kaljurand har fått ledigt i två veckor. Hon utsattes för ett överfallsförsök i onsdags, då även Sveriges ambassadör Moskva attackerades av en mobb.

Till nyhetsbyrån Reuters sade demonstranterna utanför ambassaden att de upphäver blockaden eftersom ambassadören inte är kvar.

Rysslands ambassadör kallades till UD i Stockholm för att motta en protest mot övergreppet. Estlands utrikesminister har i sin tur ringt sin ryske kollega Sergej Lavrov och protesterat mot angreppet på den estländska ambassadören.

Lavrov svarade med att kräva tillgång till de ryska medborgare som greps efter förra veckans upplopp i Tallinn. Han uppmanade också Estland att avstå från provokativa åtgärder, rapporterade Interfax.

I Vitrysslands huvudstad Minsk har ett hundratal demonstranter fattat posto vid estländska konsulatet för att demonstrera mot soldatflyttningen i Tallinn, enligt Interfax på torsdagen.

Den svenska polisen skärpte på torsdagen säkerheten kring den ryska ambassaden i Stockholm, sedan två män kvällen innan kastat gatsten in på ambassadområdet.

TT

Mer läsning

Annons