Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationellt intresse för Hyttkammaren

Annons

Arbetet med Hyttkammaren har startat och sommaren 2008 beräknas träbyggnaderna vara klara. Falun är en av tre städer i ett nationellt pilotprojekt för flerfamiljshus i trä, de övriga är Skellefteå och Växjö.

Intresset är stort från branschen. Vid ett av trähusbyggena har man gjort ett besökscenter och där tar man emot fyra busslaster i veckan med folk som vill lära sig mer om trähusproduktion.

Mats Erkers från Kopparstaden berättade att det även här kommer att skapas en lokal där besökare kan få veta mer om bygget av Hyttkammaren. I februari väntas det öppna.

En viktig del av seminariet var brandsäkerhet. Trots att det sedan 1994 är tillåtet att bygga flervåningshus med trästomme lever föreställningen om de brandfarliga trähusen kvar.

Att trä brinner är en allmän sanning, men det går att göra trähusen lika brandsäkra som vanliga betonghus om man använder sig av den kunskap som finns hos räddningstjänst och byggnadstekniker. Trästommar behåller sin styrka under lång tid även vid brand. Det brinner på ytan, längre in förkolnar det med en hastighet av fyra centimeter per timme. Det gör att huset står upp under lång tid. Ett annat faktum är att det i allmänhet är gaserna som dödar vid en brand och dessa gaser finns också i bränder i betonghus.

På vanligt sett måste därför konstruktören se till att det finns nödutgångar som fungerar och att eldens spridning begränsas. Att föra in järn eller stål för att förstärka en trästomme, kan tvärt emot vad förnuftet säger, få motsatt effekt.

Konstruktionen kan försvagas genom att stålet viker sig av värmen. Liknande uppgifter fick de 130 deltagarna sig till livs under seminariet.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons