Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalister utmanar i skotskt val

Annons

Vallokalerna öppnade på torsdagsmorgonen för lokalval i England, Skottland och Wales. Röstningen ses som ett test för Tony Blair, som väntas avgå inom kort efter tio år som premiärminister.

Störst är intresset för Skottland, där Skotska nationalpartiet (SNP) har utlovat en folkomröstning om självständighet ifall det vinner.

Labour riskerar att förlora makten i Skottland i valet för första gången sedan andra världskriget. Men det är långtifrån klart: Labour och nationalistiska SNP ligger båda på ca 30 procent i enkäterna.

I England gäller valet 10|500 platser i 312 olika lokala församlingar. I Wales ska 60 medlemmar i en ny regional församling utses. I Skottland röstar man om 129 ledamöter i det skotska parlamentet.

Försök att hindra fusk resulterar i att tiotusentals britters poströster väntas blir underkända i valen.

Fyra-fem procent av tre miljoner poströster som läggs i torsdagens val beräknas vara felaktig av en eller annan anledning, säger myndigheter som The Times talat med. Det skulle motsvara upp till 150|000 röstsedlar.

Det kontrollerna slår ner på är underskrifter och id-felaktigheter. Men oftare är det människor som helt enkelt inte klarar av att uppge sina personuppgifter än personer som försöker fuska.

Åtgärder mot fusk och nya dataprogram vållar samtidigt förseningar vid tryckning och kontroll av röstsedlar. Och många röster från utlandet hinner inte fram i tid till räkningen eftersom poströstsedlarna distribuerats först den här veckan.

TT

Mer läsning

Annons