Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldagen firades i hela Sverige

Annons

Solen flödade över Stockholms slott när prins Carl Philip och prinsessan Madeleine slog upp borggårdens portar för allmänheten som ett startskott på årets svenska nationaldagsfirande.

En stor skara turister och andra fick en hastig glimt av de kungliga som snabbt avlägsnade sig in i privata gemak _ prinsen i mörk kostym och svartvitrandig slips i sällskap med prinsessan på höga, vita klackar och matchande klänning. Arméns trumkår svettades i takt med musiken i sina alltför varma mössor medan Lars Kindblom från Märsta överräckte en förtida 25-årspresent till Madeleine genom riksmarskalk Ingemar Eliasson.

Eliasson berättade för TT att han trodde att prins Carl Philip och prinsessan Madeleine känner stolthet och glädje över att få öppna slottet för allmänheten, en byggnad de känner sedan barnsben och som varit residens för deras släkt under ett par hundra år.

Men långt från alla valde att fira i den kungliga glansens tecken. Bland annat firade Republikanska föreningen genom att utse artisten Mikael Wiehe till Årets Republikan. I Humlegården hölls en "manifestation mot våldtäkter och kvinnors rättslöshet". I grönskan hängde banderoller med texter som "Domstolen våldtar kvinnor igen" och "Ett nej är ett nej _ omyndigförklara män som inte förstår det".

Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s) sade till TT att han inte använder sig av ett sådant språkbruk.

Under dagen firades nationaldagen över hela Sverige. I Stockholm arrangerades Sverigeparaden för att hylla "det nya Sverige" och på Skansen firades dagen traditionellt i närvaro av kungen och drottningen.

På flera håll hälsades nya svenskar välkomna. I Lisebergshallen i Göteborg var 675 nya medborgare med familjer från 94 olika länder närvarade vid ceremonin.

Han kom till Sverige för 40 år sedan och har bland annat doktorerat på Chalmers.

TT

Mer läsning

Annons