Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätbolagen skyller ifrån sig!

Annons

Modern teknik finns sedan 10 år på marknaden, men nätbolagen säger sig inte ha råd att investera i ny helt säker kabel som inte kräver att den grävs ner i marken. Differentierade nätavgifter är det enda som kan få nätbolagen att få fart på investeringarna, och vi får ett strömsäkrat samhälle, som fungerar att bo och leva i, samt klarar en utbyggd IT-teknik.

Till saken hör att den teknik som nätbolagen oftast använder sig av med tre så kallade "blanktrådar" (som är helt oisolerade och kortsluts så snart de kommer i kontakt med varandra) är en teknik som härstammar från 1920-talet.

Det enda nätbolagen gjort under den tiden är att debitera ökade nätavgifter till oss konsumenter och sedan cyniskt drivit verksamheten enligt GSG-metoden (Går det så går det).

Redan för cirka 10 år sedan produktutvecklades en svensk universalkabel för mellanspänningsområdet upp till 24 kV (de nät som drabbas av nedfallande träd). Denna universalkabel består av en enda isolerad kabelstam med tre ledare och skyddsjord plus en extra kraftig PVC-mantel. Rent praktiskt innebär det följande:

1. Kabeln är helt okänslig för nedfallande träd och kräver därför inga som helst kabelgator, endast en inspektionsstig som montörer kan köra skoter, bandvagn, eller promenera i vid reparationer och underhåll av stolpar.

2. Vid påfallande träd händer ingenting med strömdistributionen, även om kabeln ligger på marken är den helt ofarlig för människor och djur. Reparationer av knäckta stolpar med mera kan ske vid ett senare och mer lämpligt tillfälle.

3. Universalkabeln är enkel att förlägga i såväl luft, mark som vatten eftersom den är totalt isolerad.

4. I absoluta nödsituationer kan universalkabeln flygas ut med helikopter och bara släppas ner i skogen för att snabbt trygga elförsörjningen.

Kabeln kan sedan hängas upp på stolpar under kommande sommar. Detta betyder att ingen ska behöva vara utan ström under flera dygn.

5. Rent ekonomiskt visar erfarenheter att universalkabeln är väsentligt billigare i drift eftersom den inte kräver några kostsamma nödutryckningar vid strömavbrott.

Utryckningar som sliter enormt på den personal som tvingas jobba dygnet runt för att återställa strömförsörjningen. Med modern kabelteknik är detta ett minne blott.

Det finns således inget försvar för alla de nätbolag som under de senaste 10 åren inte investerat i modern kabelteknik utan i stället tillämpat GSG-metoden. Det absurda är att ett flertal av dessa nätbolag samtidigt investerar 100 miljoner kronor i bredbandskablar utan att kunna garantera ström till de datorer som har kontakt med Internet via bredband. En strömlös dator är en mycket död plåtlåda och då hjälper det inte hur avancerat bredband den, är uppkopplad till.

Differentierade nätavgifter innebär att de nätbolag som kan garantera säker strömförsörjning får ta ut en "normalavgift", övriga nätbolag får endast debitera sin nätavgift i förhållande till driftsäkerheten enligt en fallande skala.

I hårt drabbade områden där ledningssystemet är rena "råttbon" bör en ytterst blygsam nätavgift få tas ut. Nätbolagen skyller alltid på att det är så "enormt långa ledningsnät att det är helt omöjligt att ersätta dem med modern universalkabel".

Med differentierade nätavgifter kan nätbolagen tvingas åtgärda de mest drabbade sträckorna som år från år får vara utan ström vid minsta oväder. Man har haft 10 år på sig och ändå gjort väldigt lite.

Det finns exempel på nätbolag som systematiskt investerat i modern kabelteknik och sällan eller aldrig drabbas av störningar i strömleveranserna. Dessa förutseende nätbolag sänker nu sina nätavgifter i och med att man har mycket låga kostnader för service och underhåll.

RON WIDÉN

Mer läsning

Annons