Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätattacker mot estniska regeringen

Annons

Estniska myndigheter har utsatts för nätattacker från 10|000-tals kapade datorer runt om i världen.

Angreppen har pågått i en dryg vecka och många estniska nätplatser har kraschat, enligt svenska PTS.

Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, är en enhet inom Post- och Telestyrelsens avdelning för nätsäkerhet. Sedan 30 april har Sitic upptäckt storskaliga attacker mot estniska hemsidor och nätplatser. Attackerna har lett till överbelastning som i sin tur fått sidorna att krascha. Den estniska regeringens egen hemsida är en av de angripna sidorna.

Även en del privata estniska företag har blivit attackerade. Hittills har Sitic säkert konstaterat att minst femton estniska hemsidor har blivit angripna men siffran kan vara betydligt högre. Attackerna har genomförts med hjälp av nät med kapade datorer vars användare själva inte vet om att de deltar i attackerna. De angripande datorerna finns i många olika länder, även i Sverige. Vem som ytterst ligger bakom kan PTS inte avgöra, men det verkar sannolikt att attackerna har ett samband med oroligheterna mellan Estland och Ryssland under den senaste veckan. Det har också den estniska regeringen tidigare sagt rakt ut.

Förra året blev den svenska regeringens webbplats utsatt för en attack i samband med diskussionen om fildelning. Den svenska Antipiratbyrån har också upprepade gånger angripits.

Samtidigt understryker Johansson vikten av att privatpersoner skyddar sina datorer med brandväggar och virusprogram. Både för att undvika att själva bli av med information eller pengar och för att inte datorn ska bli kidnappad av människor med tveksamma syften.

TT

Mer läsning

Annons