Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nästan bättre än 17 maj"

Annons

May, dottern Lone och maken Terje väntade på studenttåget där sonen Morten Samuelsen var med. Morten har gått på ishockeygymnasiet och där går också lillbrorsan Håvard.

- De trivs väldigt bra här i Mora, förklarade May.

- Kul, tyckte Morten som sparar norskan tills han kommer hem, Morten pratar som en infödd Morabo. Samtidigt som han pluggat har han tränat juniorlaget i Orsa. Nu blir det antingen lumpen eller fortsatta studier hemma i Norge.

Studentfirandet började med att skolpersonal och studenter samlades vid Moraparken där de åt lunch.

- Våra vägar skiljs åt, hos många av oss finns en sorgsen röst i vårt bröst, sa gymnasiechefen Christer Winbo.

Så är det nog, en skolavslutning är både glädje och vemod.

- Härligt och underbart, tyckte studenterna Sofia Rudell och Timmy Driscoll som gav varandra en riktig studentpuss. De har varit ett par i fyra år. Sofia berättar att hon ska ut och resa och det blir Irland i första svängen. Timmy ska vara kvar i Mora och arbeta på Mc Donalds.

- Jag lägger studerandet åt sidan ett par år, förklarade han.

Sofia vet också att hon inte ska plugga.

- Jag brukar jobba på Matekonomen, få se om de ger mig nåt jobb.

Fiffi Myrström från Orsa och Cecilia Halvarsson skrev sina namn i varandras studentmössor.

- Roligt och vemodigt, det är många människor som försvinner, sa Fiffi som hoppas få läsa italienska på högskolan i Falun till hösten. Hon läser italienska för att det är roligt, framtidsdrömmen är att få arbeta på något museum.

Italienska blir det också för Cecilia som ska studera den på plats under två månader i Italien i vinter. Nu närmast blir det parkarbete och jobb på Wibe.

Christoffer Nilsson från Noppikoski har gått på estetiska programmet. Han hade klätt upp sig i pappas frack och en svart kepa istället för den traditionella studentmössan.

Christoffer får jobb på pappans byggnadsfirma, men till nästa läsår vill han praktisera med fotografering på S:t Mikaelskolan.

Efter mottagningen i Tingshus-parken åkte många av studenterna runt i öppna bilar och på traktorsläp. På kvällen blev det sedan fester, några av privat karaktär och den officiella studentfesten på Skeer i Orsa.

- Jag minns hur det var för mig 1969 och jag avundas er det ni ska uppleva det närmaste dygnet, sa barn- och utbildningsnämndens Nils Carlsson till studenterna.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons