Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan 100 döda efter skyfall i Kina

Annons

Skyfall fortsatte att skölja över stora delar av Kina på måndagen. Översvämningar och jordskred i regnets spår har krävt minst 94 människors liv och gjort över en halv miljon hemlösa den senaste veckan.

Skördar och bostäder har förstörts i sju provinser, rapporterar Folkets dagblad.

Regnet i provinserna Henan, Anhui och Jiangsu har fått floden Huai att stiga till alarmerade nivåer. Över 326|000 människor har mobiliserats för att kontrollera fördämningar längs floden, som väntades stiga fram till tisdagen.

Tusentals soldater har satts in för att hjälpa till att evakuera invånare i regionen, där gatorna i flera städer står under vatten. I helgen fick huvudstaden i provinsen Jiangsu, Nanjing, 258 millimeter regn, vilket ledde till översvämmade gator och strömavbrott, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

I Sichuanprovinsen i sydvästra Kina har 30 människor dödats sedan den 2 juli till följd av skyfallen. Tv visade bilder på trä- och tegelhus som löstes upp av regnmassorna inom loppet av några sekunder. En invånare berättade för tv-reportern om hus som forsade fram längs floden som båtar.

Även i den vanligen torra provinsen Shaanxi i nordväst har regnoväder ställt till oreda.

Kinas regnsäsong varar normalt från maj till oktober och kräver varje år många dödsoffer. I juni omkom 309 personer till följd av naturkatastrofer, i huvudsak regn. Myndigheterna har varnat för att två till tre tyfoner kan drabba landet under juli.

TT

Mer läsning

Annons