Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa riksvägsetapp kan dröja

Annons

I tre etapper ska riksväg 70 mellan Hållstugan och Särna få en förbättrad bärighet, men också bli lite bredare och med några kurvor uträtade.

Det logiska vore att etapp två och tre följer direkt när etapp ett är genomförd.

I vägunderhållets krokiga värld finns inte alltid logiken, men väl en förhoppning om att så småningom kunna genomföra de två återstående etapperna.

- Visst vore det bästa att kunna fortsätta med etapp två, när den nu pågående etappen är klar i höst, säger vägdirketör Håkan Wennerström.

Regelverk och kamp om pengarna kan göra att det dröjer innan etapp två kan inledas. Det förklarade Wennerström när han på Idre Fjäll mötte företrädare för näringslivet och den väggrupp som tryckt på inför den nu inledda upprustningen.

- Ska vi kunna gå vidare, så måste projektet finnas med i planen och det måste vara prioriterat av näringslivet. Då kan vi inleda det tidigast år 2009, förklarade Håkan Wennerström.

Det finns dock en öppning för ett tidigareläggande.

- Det bygger på att näringslivet säger att det är ett angeläget projekt att styra bärighetspengar till. Samtidigt måste vi komma ihåg att det finns andra viktiga projekt och framförallt då när det gäller vägar med sänkt bärighet, förklarar Håkan Wennerström vidare.

När det gäller finansieringen, så riskerar den att stöta på patrull.

- Det handlar om ifall kommunen fortfarande kan bidraga med finansieringen genom att låna ut pengar, som planerades till den första etappen. Parallellt med det måste vi finna ut om det är tillåtet att förskottera pengar även i ett bärighetsprojekt, förklarar Håkan.

Redan när etapp ett var på gång, så förklarade kommunen att den var beredd att förskottera ett belopp för att verkställa upprustningen.

- Det blev då aldrig aktuellt. Vi kunde då istället använda bärighetspengar och tidigarelägga projektet, förklarar Håkan.

För näringslivet, som till stor del handlar om turism, är vägen till de norra Dalafjällen livsviktig.

- Vi är oerhört tacksamma för den satsning som nu görs på vägen och upplever att vi har ett positivt och bra samarbete med Vägverket, säger Jocke Johansson, tf vd på Idre Fjäll.

Så för att behålla tempot på upprustningen av den norra delen av riksväg 70, måste länets näringsliv först och främst vara överens.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons