Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näsets syförening firade 60 år

Annons

Normalt brukar arbetslusten avta med åren. Många före-ningar, som från början var syföreningar, har efterhand utvecklats till sociala sammankomster, där samtalet är viktigare än stickning, virkning och sådant som man normalt förknippar med syföreningar.

I Näsets syförening har dock arbetslusten hållit i sig och att man har "gerde", handarbetet på svenska, med sig, hör fortfarande, 60 år efter starten, till vanligheterna.

På onsdagen sågs dock inga strumpstickor, då dryga tjugotalet syföreningsdamer samlades för att fira 60-årskalas i Näsets bystuga. Klukker Britt Eriksson lyfte glaset och välkomnade alla med en skål och därefter var det dags för god mat med tre fantastiska tårtor som avslutning.

Henrik Söderberg och Stig Danielsson stod för musiken och inledde med att kompa Klukker Britt, då hon sjöng en jubileumssång. Henrik och Stig fortsatte sedan att förgylla festligheterna med både historier och musik, som förhöjde stämningen ordentligt.

Näsets syförening startade den 24 oktober 1946 med ett första symöte hos Tolv Manne, eller Elg Emanuel Andersson som han hette officiellt. Anna Olsson var värdinna för det första mötet som lockade sju damer.

Antalet intresserade växte och man samlades i hemmen, stickade och virkade, hade frågesport och fick underhållning i många år av Artur Indrum, som sjöng för dem.

Så småningom flyttade man in i den nedlagda skolan, som då blev bystuga. 1952 började en aktiv period för syföreningen, då den ordnade cabaréer i Rots bystuga och på andra håll. Några av de många som helt ideellt ställde upp på cabaréerna var Musk Ida Andersson, Asta Eriksson (senare Andersson), Tolv Per Frans Persson, Ragnar och Anders Johanson och Ture Masser.

Pengarna strömmade in och användes för att köpa inventarier och betala underhåll av bystugan.

1968 började man arrangera bingokvällar. Luciafirande och julfester deltog syföreningen också i arrangerandet av, ibland tillsammans med andra organisationer, ibland ensamma.

På senare år har man ofta haft kurser i samband med syträffarna, och kurserna har ibland avslutats med en resa till något gemensamt mål.

Allt man gjort och alla träffar man haft för syföreningen finns nedtecknat i böcker, som ordföranden Sara Svensson har i sitt förvar.

Sara är en av de två som varit med ända från starten 1946. Den andra är Karin Finn, som tyvärr dock inte kunde vara med på 60-årsjubiléet på onsdagen. Nu hoppas Sara att det kommer yngre medlemmar till Näsets syförening, så att man kan fira 70-årsjubileum om tio år.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons