Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närradion utan bidrag

Annons

Närradion har under ett flertal år stångats med stora problem, som oftast bottnat i ekonomin. Verksamheten har dock stretat vidare och lyckats överleva.

I dagsläget fungerar tekniken som den ska. Dessutom är det ordning på personalsidan genom att man skapat en heltidsanställning via lönebidrag.

I höstas konstaterade man dock inom Smedjebackens nya närradioförening att mörka moln börjat hopa sig, igen.

- Det var frågan om ren överlevnad när vi vände oss till kommunen, berättar kassören, Kjell Gredesjö.

Föreningen ansökte om ett bidrag på 10 000 kronor i månaden, som i sin tur var kopplat till ett koncept. De kommunala förvaltningarna erbjöds sändningstid.

-Kommunstyrelsens ordförande Leif Nilsson uttryckte ett stort intresse för att kunna föra ut kommunal information via radion, minns Gredesjö.

Men efter onsdagens sammanträde i teknik- och fritidsutskottet står det klart att föreningen inte kan förvänta sig bidrag. I varje fall inte med de förutsättningar som råder i dagsläget.

Tekniske chefen P-O Dahlström:

- Jag har i stället ett utredningsuppdrag om att hitta nya lokaler till radion, så man kan säga att det blev en sorts återremiss när det gäller det ansökta bidraget.

"Radiohuset" på Risgatan är nämligen dyr i drift på grund av oljeuppvärmningen. Det är såväl kommunen som närradioföreningen eniga om. Därför har föreningen enligt Kjell Gredesjö inget emot en flytt.

De alternativa lokaler som omnämns i sammanhanget finns dels i Folkets hus, dels i Stegelbackens skola. I tekniske chefens uppdrag ingår även att utreda gymnasieskolan VBU:s intresse av att föra in radion som en del i undervisningen.

Kjell Gredesjö är trots de ekonomiska bekymren lättad över att det äntligen börjat hända något med ärendet.

- Det gick ju i stå efter att vi uppvaktade kommunen. Vi räknade ju med att kommunstyrelsen skulle ha radion på dagordningen i februari, och nu lär vi få vänta ännu längre.

P-O Dahlström bedömer att närradion troligen förs upp på kommunstyrelsens dagordning i april.

- Det finns ju flera aktörer som vi måste diskutera med. Därför är det inte säkert att ärendet hinner med på utskottets sammanträde i mars.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons