Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närpolischefen som blev friherre

Annons

Den där augustidagen 1999 skulle "Svängis", som han allmänt kallas i norra Dalarna, jaga fågel med kamera. Dagen innan hade han och Kart-Bosse Larsson varit tävlingsledare för polis-SM i orientering som avgjorts vid Idre Fjäll.

- På Nipfjällets sluttning hände det. En sten hade lossnat och kom farande uppifrån. Jag träffades illa i huvudet, berättar "Svängis" som svävade mellan liv och död efteråt.

Rehabiliteringen har varit lång och mödosam, men nu är han tillbaka i vardagen, till synes utan men och lika rapp i mun som tidigare.

- Inte har den där smällen gått spårlöst förbi och fortfarande har jag inte en minnesbild av vad som hänt efter olyckan fram till och med augusti i fjol, konstaterar "Svängis" som i september blev sjukpensionär.

Han har jobbat som polis i 35 år, längsta tiden i Särna. För åtta år sedan flyttade han till Idre.

Under alla år i norra Dalarna har "Svängis" varit en anförare bland fjällräddarna.

- Det har varit en stor del av polisarbetet vintertid. Utryckningar i tid och otid och tyvärr har familjen fått sitta emellan.

Trots detta har "Svängis" erbjudit polisledningen sina tjänster i fjällräddningsstyrkan även i fortsättningen. Han har ju så att säga mera tid över nu.

Myndigheten har dock inte hört av sig.

- Det spelar ingen större roll. Jag saknar definitivt inte polisjobbet. Det finns faktiskt kollegor som uttryckt att de avundas mig. Då är det illa ställt.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons