Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikapåverkad bilist körde rakt in i rondell och voltade av vägen – nu döms han för flera brott

Påverkad av amfetamin satte sig mannen bakom ratten och gav sig iväg. På E16 i Borlänge gick färden i så pass hög hastighet att mannen körde rakt in i en rondell och voltade av vägen. Nu döms han för flera brott.

Annons
En bild från olyckan. Foto: Fredric Gustafsson

Det var i slutet av december 2016 som en olycka inträffade på E16 i Borlänge. En bilist kom i i hög hastighet, tappade kontrollen, körde rakt in i en rondell och voltade av vägen.

Läs även: Trafikolycka i Borlänge – personbil voltade och hamnade på taket

Det skulle sedan visa sig att föraren, en man i 25-årsåldern hemmahörande i Mora kommun, var påverkad av både MDMA, MDA och hasch. Han kom därför att misstänkas och senare åtalas för vårdslöshet i trafik, rattfylleri samt ringa narkotikabrott.

Mannen själv hävdade under rättegången i Mora tingsrätt att han, den aktuella kvällen, hade varit på fest i Borlänge tillsammans med en vän och att de båda tagit extaxcy och hasch. Vännen hade svimmat flera gånger och mannen var rädd att denne skull dö. Han bestämde sig därför för att ta med sig vännen i bilen och köra mot sjukhuset.

Som förklaringen till varför han inte ringde ambulans uppgav han att han hört att "den inte brukar komma när någon som är påverkad ringer". Han berättade även att han valde att åka en mindre väg, den mot Mora, istället för stora vägen eftersom det brukar vara fler poliser där.

Tingsrätten ansåg dock att detta lät som en efterhandskonstruktion. De menar att mannen ändå borde ha gjort ett försök att ringa ambulans samt konstaterar att hans förklaring till varför han inte tog den snabbaste vägen till sjukhuset inte håller eftersom det "vid en sådan nödsituation som han berättat om vore naturligare att vilja träffa på polis för att få hjälp".

Dessutom berättade ett vittne att vännen, direkt efter olyckan, kunde ta sig ur bilen och gå för egen maskin – något som även det talar emot den åtalade mannens historia.

Allt detta sammantaget gör att tingsrätten beslutat att döma mannen för samtliga brott.

Morabon döms dessutom för olaga hot samt brott mot lagen och förbud beträffande knivar och andra farliga föremål – detta efter en händelse i Mora tidigare under året, närmare bestämt i juli 2016.

Mannen hotade då en annan man genom att hålla i honom i hans kläder, höja handen som för att slå honom och visa upp ett knogjärn samtidigt som han fällde yttranden med innebörd att han skulle skada/döda honom och hans föräldrar.

Påföljden för mannen, som tidigare dömts för bland annat misshandel och brott mot trafikförordningen, blir 140 dagsböter à 250 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons