Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivet ger de bästa lönerna

Annons

2004 var artisten Björn Skifs den störste skattebetalaren av Dalarnas kändisar. Nära 6,5 miljoner kronor drog han in till stat och kommun.

2005 betalade han in drygt en miljon kronor i skatt och det gör att han tappar flera placeringar i skattetoppen. 2005 års store skattebetalare blev i stället näringslivsnestorn Bo Berggren. Knappt fyra miljoner kronor betalade han in till Skatteverket. Med det slår han med knapp marginal andra tunga namn i Dalarnas affärsliv: Per Olof Ejendal, Åke Hörnell och Gert Karnberger.

Hur känns det att betala mest i skatt?

- Det är ju en konsekvens av de inkomster man har. Jag betalar och man får hoppas att pengarna används på bästa sätt, säger Bo Berggren.

Hur är din inställning till skatt?

-Det är en avvägning. Jag tillhör inte dem som tycker att man ska betala så låg skatt som möjligt. Vissa angelägenheter är gemensamma, som infrastrukturen och sjukvården. Värdet som vi får ut är långt ifrån noll, säger Berggren.

Allmänt sett tycker Storas före detta ordförande att skattenivån är för hög i Sverige. Den sammanlagda skattenivån är på cirka 50 procent av bruttonationalprodukten.

- Det får inte vara personbeskattning som nästan är konfiskatorisk, där är vi inte längre. Omfattande studier säger att det optimala skattenivån för ett land är drygt 40 procent, hävdar Bo Berggren.

Högsta inkomsten 2005 hade Gert Karnberger. Drygt sex miljoner kronor tjänade han som vd för Clas Ohlson. Näst störst inkomst hade Bo Berggren, (5,8 miljoner). På tredje och fjärde plats hamnar bryggarbröderna Jens och Ulf Spendrup. Femte högsta inkomsten har Göran Lindblå, styrelseordförande för OKQ8. På sjätte plats (2,8 miljoner kronor) finns den första kvinnan - Elisabet Salander Björklund som sitter i Stora Ensos koncernledning.

Länets största förmögenheter har två herrar som båda har startat framgångsrika företag. Per-Olof Ejendal, störste ägare i handsk- och skyddsutrustningsfirman Ejendals, toppar listan med en förmögenhet på 83 miljoner kronor. Åke Hörnell, som grundade svetshjälmstillverkaren Hörnells, skuggar Ejendal med 68 miljoner kronor.

Näringslivet i Dalarna har de bästa lönerna följt av de statliga toppcheferna.

Kulturarbetare och sportkändisar finns i andra änden av skalan med betydligt lägre inkomster.

Hillevi Martinpelto, hovsångerska från Hedemora, går mot strömmen och tjänade nästan en miljon kronor 2005.

-Ja, det kan man inte klaga på. Jag sjöng i Europa och USA det året.

Hur tycket du att lönerna är för kulturarbetare?

-Det är fruktansvärt ojämnt. Mycket ska stämma och man ska slå igenom för att få bra inkomst. Jag har klarat mig och det har gått bra sedan operaskolan 1987, säger Hillevi Martinpelto.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons