Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära uppgörelse i Belfast

Annons

Förhoppningarna steg på förmiddagen om att det första mötet någonsin ska komma till stånd under dagen mellan den protestantiske pastorn Ian Paisley och Sinn Feins ledare Gerry Adams, och att de ska nå en uppgörelse.

Enligt en källa nära förhandlingarna lägger deras partier nu sista handen vid en överenskommelse om maktdelning, rapporterar Reuters.

DUP gick i lördags med på att sätta sig i en regionsregering med Sinn Fein men ville samtidigt ha en frist till i maj. Den brittiske Nordirlandsministern Peter Hains underskrift ökar trycket inför kvällens tidsfrist för konfliktens parter.

Från och med natten mot i dag styr Storbritannien formellt inte längre Nordirland.

Någon form av styre måste därmed snickras ihop under dagen. Men Storbritannien och Irland sänder kluvna signaler om den tidsfrist för "devolution", självstyre, som är satt natten till i morgon.

Irlands premiärminister Bertie Ahern konfererade i går vid EU-toppmötet i Berlin med sin brittiske kollega Tony Blair. På kvällen antydde han att om bara DUP och Sinn Féin i dag kan skaka hand räcker det, även om samstyret formellt inte tillträder förrän i maj.

Samtidigt betonade han att om de inte gör det "kollapsar det".

TT

Mer läsning

Annons