Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 500 terrorattacker i EU i fjol

Annons

En ny rapport från det europeiska polissamarbetet Europol anger att 498 terroristattacker genomfördes i elva EU-länder i fjol.

Totalt greps 706 personer för misstänkt terrorism i 15 EU-länder.

I dag presenterade det europeiska polissamarbetet Europol en ny rapport _ The EU Terrorism Situation and Trend Report 2007 (Te-Sat) _ som innehåller statistik och beskriver risker och trender för terrorism inom EU i fjol.

Enligt Te-Sat är terrorhotet mot EU större än någonsin tidigare. De 498 attackerna, större och mindre, i elva länder i fjol genomfördes av terrorister med islamistiska, separatistiska samt vänsterextrema och anarkistiska motiv.

Av de 706 personer som greps misstänkta för terrorism i EU under 2006 greps tre i Sverige, enligt rapporten. De tre svenska gripandena gällde misstänkt islamistisk terrorism. Totalt greps i EU 257 personer av den anledningen, trots ett mycket litet antal registrerade attacker med islamistisk motivbild.

Totalt greps 226 personer misstänkta för separatistisk terrorism, 52 för vänsterextremistisk eller anarkistisk dito och 15 för högerextremistisk terrorism.

Under perioden 1 oktober 2005 till 31 december 2006 ställdes totalt 303 misstänkta terrorister inför rätta i EU-området. Av dem frikändes 46 personer. I Sverige frikändes under samma period en person, och fyra fälldes för terroristbrott.

Absoluta huvuddelen av alla attacker, 424 stycken, hade enligt rapporten separatistiska motiv.

Väst drabbat land var Frankrike, med 60 procent av alla attacker, samt Spanien. Majoriteten av attackerna genomfördes på Korsika och i Baskien.

Tredje mest drabbade land var Storbritannien.

Av de separatiska attackerna på Korsika var absoluta majoriteten små och med begränsade skador. Endast sex procent var exempelvis riktade mot statliga franska mål.

Kapitlet över islamistisk terrorism domineras av tre avslöjade försök till attacker i EU under rapportperioden: försöket den 31 juli 2006 att spränga två lokaltåg i Köln, gripandena i Storbritannien den 10 augusti 2006 av en grupp som planerade att spränga passagerarflyg över Atlanten, samt den danska polisens gripande av nio personer i färd med att planera sprängdåd i Vollsmose utanför Odense den 5 september 2006.

Därutöver har inga andra avslöjade attacker rapporterats till Europol från de enskilda ländernas myndigheter.

Från oktober 2005 till december 2006 greps totalt 340 personer misstänkta för terrorism. Enbart 10 procent av dem misstänktes för planering, förberedelser eller genomförande av terroristdåd. Sådana gripanden gjordes dock i Sverige, liksom i Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Den stora majoriteten gripanden gällde medlemskap i en terroristorganisation, följt av finansiering av sådana organisationer.

Max-Peter Ratzel, Europols chef, presenterade i dag rapporten i Europaparlamentet. Tanken är att Te-Sat, som tagits fram för första gången i år, ska bli ett vapen i kampen mot organiserad terrorism inom EU. Även det europeiska åklagarsamarbetet Eurojust samt Sitcen, en enhet under ministerrådet med experter på yttre hot mot unionen, har deltagit i framtagandet av Te-Sat.

TT

Mer läsning

Annons