Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 500 terrorattacker i EU

Annons

En ny EU-rapport anger att 498 terrorattacker genomfördes i elva länder i unionen i fjol.

Totalt greps 706 personer _ varav tre i Sverige _ i 15 EU-länder för misstänkt terrorism.

På tisdagen lade det europeiska polissamarbetet Europol fram en ny rapport _ The EU Terrorism Situation and Trend Report 2007 _ med statistik och trender för terrorism i EU i fjol.

Enligt rapporten är terrorhotet mot EU större än någonsin. Fjolårets 498 terrorattacker, större och mindre, genomfördes med separatistiska, islamistiska, vänsterextrema, anarkistiska samt högerextrema motiv.

Den absoluta huvuddelen, 424 stycken, av attackerna utfördes av separatister. Värst drabbat var Frankrike, med 60 procent av alla attacker, samt Spanien. De flesta attackerna var små och genomfördes på Korsika och i Baskien.

Totalt greps 226 personer misstänkta för separatistisk terrorism.

Islamistisk terrorism domineras av tre stoppade försök till attacker: försöket den 31 juli 2006 att spränga ett lokaltåg i Köln, gripandena i Storbritannien den 10 augusti av en grupp som planerade att spränga passagerarflyg över Atlanten, samt danska polisens gripande av nio personer som planerade sprängdåd i Vollsmose utanför Odense den 5 september.

Från oktober 2005 till december 2006 greps totalt 340 personer misstänkta för islamistisk terrorism. Enbart 10 procent av dem misstänktes för planering, förberedelser eller genomförande av terroristdåd. De flesta gripanden gällde medlemskap i en terroristorganisation, följt av finansiering av sådana.

De tre gripna i Sverige misstänktes för terrorbrott i samband med attentatsförsök mot en vallokal i Kista, samt mot Livets ord. Två dömdes i tingsrätten, men friades från terroristmisstanken i hovrätten. De dömdes dock för mordbrand.

55 av alla attacker hade vänsterextrema- eller anarkistiska motiv. Särskilt drabbades Grekland, med 25 attacker _ men också Italien, Spanien och Tyskland såg många sådana attacker. De flesta var dock av mindre format.

Totalt greps 52 personer misstänkta för vänsterextremistisk eller anarkistisk terrorism.

I rapporten listas en högerextrem attack. I maj i fjol knivhögg två skinnskallar en politisk motståndare i Warszawa. Totalt greps dock 15 personer misstänkta för planerad högerextrem terrorism.

Den 1 oktober 2005_31 december 2006 ställdes 303 misstänkta terrorister inför rätta i EU _ 46 av dem frikändes.

Tanken är att terrorrapporten, som tagits fram för första gången, ska bli ett vapen i kampen mot organiserad terrorism i EU.

TT

Mer läsning

Annons