Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vinsten är det primära

Annons

Fick tidsskriften "Arbetsmarknaden" i min hand. Där finns en rubrik som lyder "Borgarna behåller Ams...". Jaha, och vad innebär då det? Länsarbetsnämnderna ska bort men den så kallade alliansen kan inte säga hur och vad som ska ersätta.

Alliansen vill också införa privata förmedlingstjänster vid sidan om den statliga arbetsförmedlingen.

Dessa ska, enligt Åsa Torstensson (c), troligen finansieras genom provision.

Här har man sneglat på England där den sökande slussas vidare till en privat aktör som har i uppdrag att sköta arbetsförmedlingen via kontrakt. De privata förmedlarna kan där göra vinst på människors arbetslöshet.

I England är arbetslöshetsersättningen låg, människor ska ut i arbete - oavsett vilket arbete det är. Där är vinsten det primära, inte att stärka människor med utbildning och praktikplatser för att få en långsiktig trygghet på arbetsmarknaden.

Färre och bättre arbetsmarknadsåtgärder utlovas men kan inte konkretiseras.

I de kommuner där det inte kommer att finnas tillgång till dessa privata aktörer kommer de statliga arbetsförmedlingarna att finnas kvar!

Jaha, så den privata lösningen är enbart lockande i de kommuner där det finns stora vinstmöjligheter.

Det är både skrämmande och oroande uppfattningar och planer som Åsa Torstensson (c), som taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor från den alliansen, ger uttryck för. Oroande är också att det är ett fåtal frågor som det finns konkreta svar på.

LENA LUDVIGSSON-OLAFSEN (S)SMEDJEBACKEN

Mer läsning

Annons