Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När upphör ett vallöfte att gälla?

Annons

Svar till landstingsrådet Inga-Lill Persson:

Stort tack för svaret på några av mina frågor. Visst är det mycket glädjande, att köerna till operation och annan behandling betas av mer och mer.

Att ligga och stå i kö under nära ett och ett halvt år är mycket påfrestande.

Jag vet. Men som jag tidigare påpekat, gav ditt parti vid åtskilliga tillfällen löften före valet 2002, att väntetiderna skulle vara avklarade i och med utgången av 2004. Om detta vill du inte uttala dig, tyvärr.

Politiker och vanliga medborgare tänker ofta olika i samhällsfrågorna. Vilka som har rätt, får läsarna naturligtvis själva avgöra.

Din kollega Alf Johanssons och Peter Hultkvists talserie 0-7-90 från 2002 vill tydligen landstinget inte längre låtsas om. Den innebar bland annat att operation eller behandling skulle ske inom 90 dagar från första besöket på vårdcentralen.

Nu har landstinget tydligen ändrat sin policy. Sju av tio patienter får vänta upp till tre månader bara för ett första besök hos specialist för bedömning. När ändrades dessa förutsättningar?

Cirka 12000 personer får nu vänta ännu längre tid på ett första specialistbesök. Löftet var som sagt sju dagar.

Det är säkert så, att landstinget försöker att göra sitt bästa för att den sjukes väntan inte ska bli så lång. Men det är moraliskt stötande att före val gå ut med löften, som inte senare infrias.

Ibland undrar jag, om det råder andra värderingar i fråga om sanna uttalanden i en valrörelse än vid andra tidsperiioder.

Toppolitiker bör naturligtvis föregå med mycket gott exempel. Så har det inte varit hittills. Jag hoppas verkligen att landstingspartierna i Dalarna nu kommer att bespara valmanskåren ovederhäftiga löften inför nästa års allmänna val.

Kanske 50 miljoner kronor varje år för att korta köerna är för snålt tilltaget? Det verkar så.

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons