Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Nåsborna kom till det nya landet

Annons

År 1896, den 23 juli, reste 37 Nåsbor, 22 barn och 15 vuxna, till Jerusalem för att möta Jesus. I alla fall var det så man trodde på den tiden. Hollisbeths Jon var den enda som återvände från Israel tillbaka till Nås och han ligger nu begravd på kyrkogården vid Nås kyrka.

Det var bara två av alla berättelser som Rune Hedemo, 83 år, som själv hade anhöriga som prövade lyckan i Jerusalem, kunde berätta när Falu Kuriren fick följa med på en rundtur vid utställningen till 110-årsminnet av utvandringen i Nås kyrka.

- Det var Ingmarspelen som gav mig i uppdrag att berätta vad som hände sedan, Ingmarsspelen berättar ju vad som hände före avresan till Jerusalem. Den här utställningen berättar vad som hände när alla hade åkt, berättade Rune Hedemo.

Mycket av det som visas på utställningen finns dokumenterat i skrift och bild i boken Drömmen om Jerusalem av Mia Gröndahl.

Från den 1 juli till den 9 juli håller Hedemo utställningen öppen i Nås kyrka, två timmar före och en timme efter föreställningen Ingmarsspelen. Utställningen har dessutom fått gensvar runt om i landet och i Israel.

- Efter att vi är klara i Nås kyrka ska vi vidare till Sunne för att ställa ut. Därefter ska den sättas upp på bokmässan i Göteborg och sedan går den till Jerusalem och till Svenska teologiska institutet, men dit följer jag inte med, jag är ju 83 år, säger Rune Hedemo och skrattar.

DENNIS JOHANSSON

Mer läsning

Annons