Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När monstren bjöd på lerinpackningar

Annons

Det finns människor som tycker om stilla skogspromenader och fågelsång. Så finns det människor som föredrar att antasta naturen med stora däck och till ljudet av motorsång.

Till den senare kategorin hör 20-talet medlemmar i nystartade föreningen Gränges dirt-riders.

Vissa kör vanlig jeepar, andra körs under benämningen registrerat motorredskap. Krav finns på att fordonet är registrerat och att försäkringen är betald samt bälte - annars ingen körning.

I lördags träffades ett tiotal medlemmar vid Dynamiten för lite träning och vi fick den leriga äran att följa med.

"The Thing" hade landat i Grängesskogen. Men det var inte skräckfilmen det handlade om. Snarare ett skräckinjagande fordon med enorma däck och vinsch i nosen. Registreringsskyltens boktstäver är just D-E-T.

"Plutten" som den kallas är inte bara ett odefinierbart bygge, den fungerar som sopkvast, som fixar upp andra som fastnat.

Föraren heter Fredrik Bergvall och besitter kunskap som lastmaskinförare.

Det märks.

Plutten drar fram som en smörklick i terrängen, skickligt hanterad av Fredrik.

Förutom fyrhjulsdriften, som är den gemensamma nämnaren hos fordonen i för-eningen, så är Fredriks terrängjägare utrustad med styrning på bakhjulen. Därför tar sig Plutten fram mellan trädstammar på bara två meters avstånd fast den är 2,17 meter bred. Bara däcken går på runt 25 000 kronor, drivaxlarna är ännu dyrare.

- Säg till om du tycker det är otäckt, säger han när det tippar framåt och vi passerar över en koloss till sten.

Undertecknad hör till kategorin människor som brukar få sitta ensam i berg- och dalbanan och jubla. Dessutom finns erfarenheten av två genomförda lopp av Gotland Grand National på två hjul.

Men det skulle jag inte ha sagt.

Fredrik smiter över en sten på två meter och kör rakt uppför en höjd. Längst upp på bergsknallen stannar han, stänger av motorn och hoppar ur ...

???

- Nu är det din tur. Ta dig ner!

Fredrik ler så smått när han hoppar in på passagerarsidan i stället och knäpper fast bältet. Sedan bär det av.

Det är såklart inte fullt så lätt att snirkla sig runt trädstammar och fippla med spakar och styrningen på alla hjulen samtidigt, men jisses vad kul!!! Grankvistar slår mig blöt i ansiktet.

En 1,5 meter hög sten passeras med vänster bakhjul och ändå lutar jeepen inte så kraftigt. En bit längre fram har Jack Erikssons gula V4 fått slagsida.

Underdelen på hans bygge är en Range Rover och överdelen är Saab V4.

- Enda V4:an med fyrhjulsdrift häromkring, säger Jack och flinar. Med sig till banan har han tvillingarna Henrik och Amanda, sju år.

Eva-Marie Bruset, Anette Håkansson och Linda Nylund är tre av damerna i föreningen. De är sugna att anordna en tjejhelg i Gränges-berg och åker därför till Botkyrka på ett studiebesök i augusti.

Sista helgen i juli ordnade föreningen en tipspromenad för bil i terräng uppdelat i två klasser. Dels ett originalspår där stenar, kvistar och lera förekom. Dels ett avancerat spår för classic-, modifierad- och protoyp-fordon där ALLT förekom.

Anders Ivarsson, ansvarig för offroadsektionen i Ludvika MS, informerar också om den nytta allmänheten kan ha av den här sortens fordon. Bland annat kan det behövas i nöd-situationer då människor behöver förnödheter långt ute i skogen, vid exempelvis orkaner som Gudrun.

-Det här var sommarens roligaste jobb, konstaterar fotografen som också åkte med i en av jeeparna.

Jag instämmer. Besvikna av att vi måste åka iväg lämnar vi de nya bekantskaperna. Visst var det en riktig spa-resa. Vi blev både gladare inombords - och lerinpackade.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons