Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När hussvampen rotar sig

Annons

Henrik Ezelius är byggdoktor på Anticimex. Han är expert på fuktskador och svampangrepp i husgrunder, han klarlägger dem och ser vad som behöver åtgärdas. Tidningen följde med honom en tidig arbetsmorgon till en familj som fått äkta hussvamp i sin källare.

I höstas märkte familjen att trätrappan ner till källaren började att sjunka, minst ett par centimeter. Trät var alldeles poröst och mellan träplankornas glipor letade sig små vita svampar med en rostfärgad kärna fram.

När familjen då tog ner masonitskivan på trappväggen, för att se hur det såg ut bakom, visade det sig att plankorna var genomborrade av sprickor.

- Det här är rutmönstret är typiskt för äkta hussvamp. Träet har spruckit i stora klossar, vid andra typer av rötsvampsangepp blir det mindre klossar. Det här visar på ett kraftigt angrepp och att det har gått snabbt, säger Henrik.

Under trappan har stora flak som liknar söndernött skinn fått fäste, det är svampens rotsystem. Det är det som har gjort trätrappan alldeles porös, och när Henrik petar på träet med sin penna förvandlas det till smulor.

I rummet bredvid trappan har stora kanelfärgade sjok blommat upp på en trätrall som ligger på golvet.

- Det där är svampens fruktkropp, säger Henrik.

Äkta hussvamp är den värsta tänkbara träförstöraren. Under goda betingelser kan den växa upp till sex millimeter på ett dygn.

Vanliga mögel- och rötsvampar behöver fuktigt virke för att få fäste. Äkta hussvamp behöver i och för sig fukt för att börja växa, men när den väl har fått fäste producerar den själv den fukt den behöver för att föröka sig. Det är därför den kan ge sig på alldeles torrt virke.

Äkta hussvamp finns ofta i närheten av murbruk. Svampen behöver nämligen murbrukets kalk för att kunna växa. Den förströr inte murbruket men den kan med lätthet vandra över stenytan för att komma till nya träytor.

- Den finns naturligt på två ställen i världen, bland annat på bergsluttningarna i Himalaya, där det är svårt att klara sig, därför måste den helt enkelt vara snabb för att kunna sprida sig.

Det här angreppet har inte tagit sig ända upp i källartakets bjälklager. Men allt trä en och en halv meter upp i trapputrymmet kommer att behöva tas bort. En ny trätrapp blir det för familjen, likaså ett nytt betonggolv i stället för trätrallen. För säkerhets skull kommer Anticimex också att spruta rummen som angripits med fungicid, ett svampgift.

Enligt Henrik finns det egentligen inte någon typ av husgrund som inte kan angripas av fukt och svamp. Det är det här huset ett bevis på. Det är en vanlig oinredd och kylig källare med betongväggar och med mycket lite träinredning.

- Det är bara putsväggar, här kan det egentligen inte hända något, säger han.

Trots det har fukten lyckats leta sig genom källarens yttervägg och sporerna har därmed fått den betingelse de behöver för att slå rot.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons