Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När får vi betalt för elen?

Annons

Riksdagen höjde fastighetsskatten på vattenkraftverken vid nyår, från 0,5 procent till 1,2 procent. 2007-2011 höjs skatten med ytterligare 0,5 procent, från 1,2 procent till 1,7 procent.

Det innebär att bruttointäkterna på vattenkraftens fastighetsskatt höjs från 588 miljoner kronor 2005 till 1,4 miljarder kronor 2006. För Dalarnas del höjs fastighetsskatten med 47 miljoner kronor från 33 miljoner till drygt 80 miljoner kronor.

Föreningen Sveriges vattenkraftkommuner har länge drivit kravet om någon form av återbäring för den naturomvandling och försämrade livsvillkor som vattenkraftens utbyggnad inneburit för berörda kommuner och regioner.

Summan som har nämnts har varit 1 öre per kWh eller 600 miljoner kronor. Staten har genom höjningen av fastighetsskatten dragit in betydligt större belopp bara under 2006, och än mer blir det under 2007-2011.

Moderater, socialdemokrater och folkpartister i riksdagen röstade nej till riksdagsmotioner om att utreda frågan om en återbäring till kommunerna senast den 22 mars.

Hur länge ska invånarna i vattenkraftkommunerna stillatigande låta detta pågå? Påverka de riksdagsmän som inte ställer upp på att man ska utreda frågan om en återbäring!

Vi som bor i vattenkraftkommunerna har fått bära bördan av Sveriges industrialisering och någon kompensation för detta vill tydligen de partirepresentanter som röstade emot inte vara med om.

SVEN-GUNNAR HÅKANSSON (C)

Mer läsning

Annons