Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namninsamling i Orsa för folkomröstning om varg

Annons

Ann Beskow, som är ordförande i Region Siljan, uppger att hon pratat med de andra kommunalråden och de anser att det här inte är en fråga för Region Siljan.

- Det är egentligen ingen kommunal fråga heller, men om det kommer krav på en folkomröstning får vi ta upp det till diskussion i kommunfullmäktige. Det jag funderar på är vad man egentligen ska fråga om, säger Ann.

- Driv frågan om folkomröstning om paragraf 28, sa Hans Ruste då centerriksdagsmannen Kenneth Johansson besökte Hansjö bygdegård i måndags kväll.

Kenneth Johansson menade att den stora folkomröstningen sker vid riksdagsvalet i september.

- Då är det skarpt läge.

Lokale centerpolitikern Mikael Thalin förklarade att han är positiv till en folkomröstning men att partigruppen i Orsa inte diskuterat frågan ännu.

Hans Ruste meddelade att folkaktionen drar igång namninsamlingen för en folkomröstning.

-Vi har inte tagit ställning till hur själva frågan ska utformas. Det blir upp till politikerna att tillsammans med oss formulera frågan.

Drygt 40 personer var med på det här mötet. Kenneth Johansson berättade att centern redan 2001, då riksdagen fattade beslut om rovdjursstammarnas storlek, förklarade att 200 vargar i enbart Sverige är för mycket. En vargstam på 200 djur bör räknas för hela Skandinavien.

- Jordbruksministern måste avkrävas tydliga besked om hur jakthundar ute i skogen och djur på fritt bete ska kunna skyddas, sa Johansson.

Kenneth Johansson talade om ökat lokalt och regionalt inflytande. Inge Brorson kommenterade detta med att tjänstemännen på länsstyrelsen är mer rabiata än de på Naturvårdsverket.

- Länsstyrelsens tjänstemän är vargkramare, sa Inge.

Mikael Tahlin svarade att han vill göra anspråk på att den försöksverksamhet som jordbruksministern utlovat ska förläggas till Orsa.

- Inflytandet på försöksverksamheten ska vara lokalt, inte regionalt.

Hans Ruste konstaterade att alla partier vill ha varg. Han undrade varför ingen ställt frågan varför vi ska ha varg.

- Är ni i alliansen för fega för att göra det här till en valfråga, sa han och Inge Brorson uppmanade Kenneth Johansson att göra rovdjurspolitiken till en valfråga.

- Det kan bli tungan på vågen i valet, förklarade Inge.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons